Zašto se glorifikacija mračne politike nastavlja?

Vijesti 09. jan 202321:13 2 komentara
N1

Obilježavanje neustavnog datuma nije prošlo bez reakcija. Uz podsjećanje na etničko čišćenje i genocid podnesene su i krivične prijave za nepoštivanje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Članovi 14 boračkih i civilnih udruženja, kao i udruženja žrtava rata u BiH podnijeli su Tužilaštvu BiH prijavu protiv proslave 9. januara.

Krivična prijava tek je formalni čin, jer kako su danas kazali predstavnici boračkih i civilnih udruženja, Tužilaštvo BiH je po službenoj dužnosti davno trebalo pokrenuti istragu i podići optužnicu.

“Sva djelovanja koja ukazuju na nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, narušavanje ustavnopravnog sistema, unošenje nemira među stanovništvom, to su opće poznate činjenice koje poznaje i Tužilaštvo”, upozorila je Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja “Žene borci 92-95”, Kantona Sarajevo.

Amerisa Ahmetović, predsjednica civilnih žrtava rata Svjetlost iz Sarajeva je kazala:

“Mi želimo da živimo u jedinstvenoj domovini, ne trebamo da se razdvajmo ni po kojoj osnovi, ali ono što oni danas rade pokazuje da moramo biti oprezni da nam se ne bi ponovila 92.-95”.

Prijava je podnesena protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, entiteta RS, grada Banjaluke, grada Istočno Sarajevo. U prijavi se podsjeća da je Ustavni sud BiH čak tri puta osporio 9.mjanuar kao Dan Republike Srpske. Osim što se u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992. godine, u jednoj od odluka Ustavni sud BiH utvrdio je i da se na taj datum obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti Stefan, što je ocijenjeno diskriminatorskim u odnosu na ostale narode koji žive u RS.

Da entitet RS ima pravo na svoj dan nije sporno, sporan je datum od kojeg vlasti ovog entiteta ne nameravaju odustati.

“Kako da se desi katarza, kada mi imamo konstantno posljednjih trideset godina stvaranje jedne atmosfere nepoštivanja, mržnje i to generira vladajuća politika”, upitao se predsjednik Patriotske lige BiH, Sulejman Vranj.

Podjetimo na govor presuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadzića:

“Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski se narod ne može obraniti ako bude rat ovdje..”, prijetio je presuđeni ratni zločinac.

Svoj govor pred Skupštinom BiH Karadžić je održao 14. oktobara 1991. Krajem istog mjeseca onovana je ratna skupština bosanskih srba, na čelu sa Momčilom Krajišnikom koja je odmah počela sa uspostavom paralelnih struktura vlasti.

9. januara 1992. proglašena je je “Srpska Republika Bosna i Hercegovina”. Potvrđeno je šest strateških ciljeva srpskog naroda za koje je čak i Ratko Mladić tada ustvrdio da predstavljaju neku vrstu genocida.. Sam datum uzima se kao početak etničkog čišćenja, najtežih ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Na historijske činjenice podsjetio je u svom obraćanju i Denis Bećirovic na naučnom skupu “9. januar – put u genocid”, uz ostalo poručivši:

“Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH u Haškom tribunalu i sudovima BiH i inozemstvu izrečeno je preko hiljadu godina zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata predstavlja neprihvatljiv čin za državu BiH, EU i UN”.

Željko Komšić kazao je i kako 9. januar nosi duh zločina, ali i da treba prestati tražiti pomoć stranaca u obuzdavanju Dodika.

Komšić: Dodiku nije pametno da izaziva sukob, ne treba nam pomoć stranaca

“Nikada neće biti realizirani ciljevi iz Deklaracije o 9.januaru po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Mi od BiH nećemo odustati nikada. Nismo odustali ni kada nam je uveden embargo na oružje, nećemo odustati ni danas kada nam se uvodi embargo na demokratiju”, podcrtao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tekst krivične prijave predstvnici 14 udruženja dostavili su i na adresu OHR-a. Visoki predstanik u međuvremenu se oglasio, naveo kako obilježavanje Dana RS može imati posljedice, da je prisustvo na takvim proslavama nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine. Američki ambasador u BiH dodao kako će Republika Srpska pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe i one oko sebe. Iz britanske ambasade podsjetili su da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Misija OSCE-a poručila kako je neprovođenje odluka Ustavnog suda je kazneno djelo.Podjetimo da se Milorad Dodik pod američkim sankcijama prvi put našao još 2017.godine, a zbog spovođenja referenduma o 9.janurau. Istraga Tuzilaštva BiH u vezi navedenog djela u međuvremenu je obustavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare