Zavod za javno zdravstvo KS pripremio ‘Semafor’ u nastavi

Vijesti 01. feb 202114:12 > 14:19 0 komentara
YouTube Screenshoot

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je kako Krizni štab KS neće dati preporuke za ublažavanje mjera, a da o pooštravanju mjera nisu razgovarali. Istaknuto je kako je epidemiološka situacija povoljna zbog čega se uvodi u nastavu sistem "semafora".

“Epidemiološka krivulja je u blagom padu, ne pokazuje tedenciju rasta i povećanja broja oboljelih. U vezi najavljene nastave, pripremili smo i neke akte koje ćemo dostaviti prosvjetnom osoblju i upoznati roditelje sa svim što smo planirali tokom nastave. Od iduće sedmice očekujemo početak nastave u punom obimu. Zavod za javno zdravstvo KS pripremio je ‘Semafor’ u nastavi. To je jedna varijanta koja je kopirana od EU u kojima se jasno i decidno govori kada se koje mjere proširuju ili smanjuju”, rekao je Vranić.

Član Kriznog štaba dr. Ednan Drljević kazao je kako su do 7. janaura ostavili prostor da vide da li će doći do određeng poremećaja s epidemijom kada je u pitanju nastava, ali da do sada nema nekih drastičnih efekata.

“Odlučili smo da godina počne u većem obimu s više direktne i manje online nastave da bi naša djeca fizički i psihički bila u povoljnijoj situaciji. Odlučili smo da ćemo osigurati testiranja nastavnog osoblja. Obavezno je nošenje FP2 maski za nastavnike i one će smanjiti mogućnost transmisije virusa”, kazao je Drljević.

Članica Kriznog štaba dr. Aida Pitić istakla je kako je epidemiološka siutacija kontinuirano povoljna što nači da građani poštuju mjere.

“Zajedno s Ministrstvom obrazovanja donijeli smo stav da u školama ostaju sve mjere – nošenje maski, distanca od dva metra, pranje i dezinfekcija ruku te provjetravanje prostora. Djeca ostaju u učionicama tokom odmora, a časovi traju 30 minuta”, kazala je Pitić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!