Žižek: Recimo, neka Srbi dobiju RS, Hrvati Hercegovinu, šta s bošnjačkom državom

Vijesti 19. jan 202216:05 > 16:20 19 komentara
Slavoj Žižek (N1)

Slovenski filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Večernji list kazao je, između ostalog, da ukoliko bi došlo do diobe Bosne i Hercegovine kako ga "manje brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati".

Žižek je ocijenio kako su Milorad Dodik, tj. Republika Srpska i Aleksandar Vućić “nova osovina iza koje stoji plan konačnog raspada Jugoslavije”.

“Ja sam protiv toga, brinu me umjetne granice. Recimo, neka Srbi imaju Republiku Srpsku, neka Hrvatska dobije Hercegovinu, a sad ću kazati nešto što se možda nekima u Sarajevu neće svidjeti – onda imamo malu autonomnu bošnjačku državu koja u Europi može postati otok malo radikalnijeg islamizma”, naveo je Žižek.

No, ističe i kako, ukoliko dođe do bilo kakvih dioba, BiH ne bi bila mirna…

“Slušajte, srpski su mi prijatelji kazali da već, jer Putinova Rusija provodi ekspanziju, specijalne ruske dobrovoljačke jedinice treniraju u Republici Srpskoj. Znači, postoji snažna vojnička, čak obrambena ruska prisutnost u Republici Srpskoj. Sigurno znate za izreku mirna Bosna? To znači, mi se svađamo, pa prekinemo svađu, vi uzmete pola, ja uzmem pola. Pa mirna Bosna! Ta metafora sad opet dobiva na aktualnosti. Ali, ne! Poslije takve diobe neće biti mirna Bosna. Manje me brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati”, kazao je slovenski filozof za Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare