Zlatar za N1: Pozivam intelektualnu elitu SANU-a da kažu gdje je srpskom narodu ugroženo jedno pitanje

Vijesti 02. jul 202417:14 > 20:08 0 komentara

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća proteklog vikenda okupio je predstavnike bošnjačkog nacionalnog vijeća iz zemalja bivše Jugoslavije te Sjeverne Amerike. Doneseno je i nekoliko zaključaka te je inicirana organizacija međunarodne Konferencije o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Gost N1 bio je Emir Zlatar, generalnim sekretarom Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Mi smo inicirali prema akademskoj zajednici da se otpočne sa pripremama, uz podršku državnih institucija, kako bi se napravila svjetska konferencija po uzoru na onu 2005. i tu je prvi put u javnosti našoj bosanskoj, regionalnoj i svjetskoj genocid koji se desio u Srebrenici i ne samo u Srebrenici, ukazano je da se genocid desio nad Bošnjacima na prostoru cijele BiH. Dvije godine nakon toga je došlo do presude u Hagu, koji je presudio protiv Srbije za neizručivanje učesnika u genocidu”, kazao je Zlatar za N1.

Usvajanje Rezolucije o genocidu pred Skupštinom UN-a?

Da nije bilo tu, hajmo reći, opredijeljenja i određenja velikih svjetskih centara moći, teško da bi se donijela takva jedna Rezolucija. Najbolje svjedočanstvo do sada o tome od strane visokih dužnosnika, imamo ambasadora Diega Arriu koji je bio član Savjeta bezbjednosti UN-a koji je u svojoj knjizi po prvi put otvorio i prezentirao ono šta se dešavalo u salama UN-a, prikrivanju dokumenata, ne željenjem da se išta spriječi. Sve te stvari polako izlaze na vidjelo, pretpostavljamo i vjerujemo da je ta jedna nečista savjest proradila jer ako vi dozvolite nešto takvo u jednoj zemlji, vraća se pred vašu kuću. Veća bi težina bila da je Rezoluciju donijelo Vijeće sigurnosti jer su odluke obvavezujuće“, dodao je Zlatar.

Svesrpski sabor i prijedlog za mirno razdruživanje?

“Kontinuitet politike iz devedesetih godina nažalost. Državno rukovodstvo Srbije od 90-ih godina do danas konstantno drži taocima sve svoje građane. Postojeće rukovodstvo se ne ograđuje od Miloševićeve politike, kao i rukovodstvo Republike Srpske.

To nisu strategije ni planovi koje Dodik može smisliti, to rade “ljudi od formata”, duboka država iz Beograda. Najveću štetu će donijeti Srbiji i njenim građanima”.

Zlatar je uputio i poziv rukovodstvu SANU-a.

Umjesto da se integrira entitet u sklopu BiH, oni pokušavaju da dezintegriraju državu. Pozivam javno uime VKBI intelektualnu elitu iz SANU-a koja treba da se srami ovog, da iznesu argumentirano jednu stvar gdje je srpskom narodu ugroženo jedno pitanje. To su potpune laži, potpuno izokrenute činjenice, fabricirane historijske činjenice. Naravno da se kod Dodika u pozadini krije i ogromno stečeni novac koji ne može dokazati. To je bio jedan uzoran poljoprivrednik pored Laktaša i bilo bi zanimljivo da vidimo još jednog poljoprivrednika koji je za takav period zaradio toliki novac“, kazao je i dodao:

“Ja predlažem našim građanima, moje mišljenje je irelevantno i može biti subjektivno zbog toga što ja kao građanin trpim divljaštva, nenormalnosti, blokadu institucija, da pročitaju knjigu “Prokockani mir u BiH” od Christian Schwarza Schillinga. On je krenuo u smjenu Dodika i to su spriječile SAD. Oni koji su doveli Dodika, sigurno da ga mogu smijeniti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!