“Zmaj od Šipova za državnog ministra – ne bi nas više iznenadilo”

Vijesti 25. jan 202318:01 9 komentara
N1/ F.Z.

Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik PDP-a, ocijenio je za N1 kako su "vrlo diskutabilna i kontroverzna imena" u novom sazivu Vijeća ministara BiH i zbog toga "niko nema posebna očekivanja" od njih. Borenović je otkrio i zbog čega se "najviše ljute" na SDP-a BiH podsjetivši na raniju izjavu iz ove stranke kako je "Dodik svojim nedjelima navukao 'miris' koji nijedan sapun neće saprati".

Bez obzira na turbulencije u “Šestorci”, pa i u SNSD-u, ipak dovoljno ruku za novo Vijeće ministara BiH. Kako ocjenjujete ovu reprezentaciju?

Ta ministarska imena su dogovorena mnogo ranije, a ovo što se dešavalo posljendjih dana čini se da je bila samo farsa. Niko i nema posebna očekivanja od ovog saziva Vijeća ministara jer je velika većina njih krpljena sa koca i konopca. Vrlo diskutabilna i kontroverzna imena. Imam osjećaj da se pokazalo ono što je Dodik sinoć govorio, da se “otalja” Vijeće ministara.

Kome se najviše žurilo da se uspostavi VM?

Mislim da se najviše žurilo SNSD-u. U prošlom sazivu nisu uspjeli imenovati sve direktore. Znamo da je ovaj saziv Vijeća ministara nesmjenjiv jer nema većine za to. I zbog toga se nije vodilo računa ko su ljudi u Vijeću ministara, čak i oni koji su predmet sprdnje u narodu. Nas više ništa ne može iznenaditi koliko je ta linija pomjerena, da smo svi anestezirani od gluposti, pa nas ne bi iznadilo ni da je predložen Zmaj od Šipova. To je možda jedina prednost ovog saziva Vijeća ministara – niko ništa od njih ne očekuje. Niko danas nije spominjao akcize, smanjenje stope PDV-a… Bosić je o ovom Vijeću ministara možda najbolje rekao kada ga je uporedio sa Kaligulinim predlaganjem konja za rimski senat kako bi pokazao da sve može.

Kako komentarišete imenovanje lidera DNS-a Nenada Nešića za ministra sogurnosti BiH? Bio je sporan i nekim članovima SNSD-a?

Bio jučer sporan, a danas nije. Zamislite to licemjerje. Ovdje je puka podjela fotelja i privilegija i nema tu nikakve ideologije i vizije.

Kao jedan od prvih zadataka, SNSD i HDZ najavljuju smjenu CIK-a. Hoće li uspjeti u tome?

Oni imaju većinu i mogu raditi šta hoće, ali nisam sigurna da će ovdje ići lako. U svakom slučaju mi ćemo pratiti i ostat ćemo žestoka opozicija. Ostat ćemo dosljedni našim politikama da ovo treba biti zemlja pravde, da zakon bude jednak za sve i da se konačno počnu rješavati problemi građana.

Opozicija u RS-u izgled najviše je ljuta na “Osmorku” ili konkretnije SDP?

Sjećam se naslova na portalima prije godinu dana kada su iz SDP-a poručili da je “Dodik svojim nedjelima navukao ‘miris’ koji nijedan sapun neće saprati”. Najviše smo ljuti što je SDP dala četvrtog delegata SNSD-u. Velika je greška da ijedna politička partija ima kontrolni paket i time pojačava svoj ucjenjivački kapacitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare