Cimet – začin s brojnim zdravstvenim blagodatima

Shutterstock

Cimet se dugo koristi u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta uključujući Kinu, Indiju i Iran. Danas se promovira kao dodatak ishrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva i drugih zdravstvenih problema.

Tisućama godina koristi se kao začin, a dobiva se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cvijeće, plodovi i korijenje, također, se koriste kod pripreme jela, ali i u ljekovite svrhe.

Cajlonski cimet

Postoje razlike u kemijskom sastavu od cimeta do cimeta kao i od dijelova biljke koji se koriste.

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje lijepu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog ukusa, ono što je najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba – u tome je daleko bolji od cassia cimeta.

Ovaj začin ima brojne blagodati kada je naše zdravlje u pitanju.

Djeluje protuupalno, regulira metabolizam

Cimet je pun antioksidansa koji su neophodni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

On ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji doprinose oštećenju krvnih sudova, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loši.

Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za prijenos šećera iz krvi u stanice.

Može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanicama, ali djeluje sporije od samog inzulina.

Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakteriziraju progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama, prenosi Healthline.

Ovaj začin štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast.

Cimet pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom.

Cassia cimet se osim za jelo, koristi i za lokalnu primjenu. Može se nanijeti na kožu kao sredstvo protiv insekata.

S cimetom ne treba pretjerivati

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) iz SAD upozorava da cassia cimet sadrži kumarin koji može biti toksičan za jetru ako se uzima u prevelikim količinama ili tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Cejlonski cimet u sebi ima manju količinu kumarina, što ga čini sigurnijim za jelo.

„Čini se da je cimet siguran u količinama koje se obično koriste u hrani kao začin ili sredstvo za poboljšanje okusa. Primjena u većim količinama ili tijekom dužeg perioda ponekad je povezana s nuspojavama, najčešće gastrointestinalnim problemima ili alergijskim reakcijama“, objasnili su dodali:

„Cassia cimet sadrži kemikaliju kumarin koja može biti štetna za jetru. Neki proizvodi od cassia cimeta sadrže visoku razinu ove supstance. U većini slučajeva konzumiranjem cassia cimeta ne unosi se toliko kumarina da bi mogao izazvati značajne probleme. Međutim, dugotrajna upotreba cassia cimeta mogla bi predstavljati problem osjetljivim osobama, poput onih s bolestima jetre“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad