Kako spriječiti jedan od najčešćih tumora kod žena? Ginekologinja Petrović-Popadić ima važne savjete

Zdravlje 25. feb 202415:47 0 komentara
Danijela Petrović Popadić

Rak grlića maternice moguće je izliječiti ako se vodi računa o zdravlju. Redovan odlazak ginekologu, testiranje i informiranost mogu spasiti život. Stručnjaci preporučuju preventivni ginekološki pregled i PAPA test, jednom godišnje.

Ginekolog prim. dr. Danijela Petrović Popadić naglasila je u razgovoru za Fenu da redovan ginekološki pregled, sa PAPA testom, štiti od opake bolesti koju je moguće spriječiti.

– Nalaz PAPA testa određuje daljnje postupke u prevenciji nastanka raka grlića maternice. Od tog nalaza zavisit će šta radimo dalje. Ako je nalaz patološki, dakle ako ima promjena na ćelijama, radimo HPV test i kolposkopiju – gledamo grlić pod uvećalom. Naravno, sve to u dogovoru sa nadležnim ginekologom – kazala je. Dodaje da se, u slučaju kad su dva uzastopna nalaza uredna, preporučuje kontrola na dvije godine.

Pročitajte još:

Ključnim uzročnikom raka grlića maternice smatra se HPV infekcija, spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Ima ih još, a među najvažnijim svakako je oslabljen imunitet, konzumiranje cigareta, udružene infekcije, genetska predispozicija. I dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva dovodi se u vezu sa nastankom raka grlića maternice.

– Redovni pregledi upravo zbog toga su važni, da bi svaka promjena bila uočena na vrijeme – istaknula je.

Primarijus dr. Petrović Popadić kaže da se virus HPV infekcije prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama, čak ne treba da postoji oštećenje a ako postoji pogoduje infekciji jer virus lakše dospije do bazalnih slojeva epitela.

– HPV infekcija najčešće je posljedica spolnog kontakta sa zaraženom osobom. Virus se nalazi i u koži anogenitalne regije. Prosječno vrijeme od izloženosti virusu do nastanka promjene iznosi tri mjeseca, no vrlo je promjenjivo i može trajati od nekoliko sedmica do nekoliko godina. To najviše ovisi o individualnom imunološkom statusu – kazala je.

Prisustvo virusa dokazuje se HPV testom, uzimanjem brisa grlića maternice (četkicom ili štapićem obloženim vatom) odnosno uzimanjem brisa mokraćne cijevi kod muškarca.

– Procjenjuje se da 80 do 100 posto djevojaka dođe u kontakt sa tim virusom, u dobi od 18 do 25 godina pri spolnom kontaktu, a svega 30 odsto djevojaka razvije simptome infekcije. Većina žena sa HPV pozitivnim testom neće dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju (CIN) dok se kod drugih žena HPV infekcija povezuje sa nastankom raka grlića maternice – naglasila je.

Prema riječima prim. dr. Petrović Popadić, uslijed emocionalnog stresa koji dugo traje ili neke druge vrste stresa kao i zbog loše prehrane, uživanja alkohola i konzumiranja cigareta može doći do promjena u imunološkom odgovoru – slabljenje imunološkog sistema, a sve to može potaći aktivnost virusa.

Naučna istraživanja pokazala su, istaknula je, da hronični stres mijenja dotok krvi u grlić maternice i utječe na lučenje njegovih žlijezda, a to upućuje na organsku vezu između stresa i promjena u tom dijelu tijela.

Pojašnjava da razvoju raka grlića maternice prethode promjene, koje se histološki stepenuju od lake do teške displazije (CIN1, CIN2 i CIN3), a mogu se prepoznati u PAPA razmazima.

– Prema istraživanjima, 50 do 80 posto blagih poremećaja u PAPA testu uz pozitivan nalaz HPV vraća se u normalu bez liječenja. Nekad ipak dođe do brze progresije, zato je potrebna redovna kontrola. Liječenje preporučuje ginekolog i najčešće je individualno – naglasila je.

Prema preporukama, sa skriningom treba započeti već od momenta stupanja u seksualne odnose jer se dobna granica pojave tog oboljenja pomjera prema mlađim generacijama.

Primarijus dr. Petrović Popadić podsjeća da je, u Bosni i Hercegovini prošle godine, započeta vakcinacija protiv raka grlića materice. Ciljna grupa u Federaciji BiH je osmi razred, da bi se uklopilo sa drugim vakcinacijama u toj dobi. I u bh. entitetu Republika Srpska vakcinacija (vakcinom Gardasil 9) je počela 2023. godine, a obuhvata djevojčice i dječake dobi od 11. do 14. godine.

Naglašava da je vakcinacija HPV vakcinom započeta u zemljama Evropske unije prije više od deset godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

– Idealno je primiti vakcinu prije započinjanja seksualnih odnosa, i potencijalne izloženosti HPV infekciji, kad će zaštita biti potpuna, ali vakcinu možete primiti i kasnije – kazala je.

Kako pojašnjava, u dijelovima svijeta gdje se rano počelo sa programom vakcinacije (npr. u Australiji) došlo je do drastičnog smanjenja pojave novih slučajeva raka grlića maternice.

– To obećava eliminaciju te opake bolesti – kazala je.

Primarijus dr. Petrović Popadić ističe da je važno informisanje roditelja/staratelja, kao i zdravstvenih radnika i saradnika, o postojanju vakcinacije djevojčica i dječaka protiv HPV-a te je potrebno da razgovaraju sa epidemiolozima, ginekolozima, imunolozima o značaju vakcinacije i svemu što ih zanima vezano s tim.

– Nedopustivo je da mlade žene, jednom godišnje, ne posjete svog ginekologa – naglasila je.

Preporukom za zdravi životni stil, ginekolog prim. dr. Danijela Petrović Popadić savjetuje ženama da paze na ishranu. Preporučuje izbjegavanje bijelog šećera te mlijeko i mliječne proizvode.

– Jedite karfiol, brokole i zeleniš. Jedite badem, orahe, lješnike, sjemenke bundeve i suncokreta, ovsene pahuljice i kaše. Pijte barem dva litre vode dnevno. Odredite sebi vrijeme za fizičku aktivnost, svakoga dana po jedan sat ili više šetajte, hodajte, plivajte, vježbajte …. Budite hrabre i odgovorne, nemojte se plašiti pregleda. Iz iskustva znam da nosite strah od ginekološkog pregleda, odvažite se – naglasila je.

Uz napomenu ‘hrabrost koja se bori, bolja je od slabosti koja traje’, prim. dr. Petrović Popadić naglašava ‘potrebno je otići na pregled i prevenirati nastanak bolesti, teške bolesti koju možemo “uhvatiti” na vrijeme i izliječiti’.

– Budimo ažurne i odgovorne, povedimo na pregled i nama drage ženske osobe. To doprinosi značajnom smanjenju broja oboljelih od raka grlića maternice, što je konačni cilj do 2035. godine. U zemljama Skandinavije i Sloveniji npr. umnogome je smanjen, skoro da i nemaju novih slučajeva raka grlića maternice, zbog dobre prevencije odnosno organizovanog skrininga te apsolutne kulture življenja. Vjerujem da ste već zakazale redovni ginekološki pregled, ne dozvolite sebi da zakasnite – poručila je u razgovoru za Fenu ginekolog prim. dr. Danijela Petrović Popadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!