Saurabh Sethi, doktor koji je diplomirao na Univerzitetu Harvard, kaže da svi pijemo kafu pogrešno i da bi to moglo štetiti našem zdravlju. Ovaj gastroenterolog dijeli svoje iskustvo i znanje na društvenoj mreži TikTok na kojoj ima skoro 359.000 pratilaca.
Dr. Sethi je u video koji je imao preko 48.000 pregleda otkrio tri načina pogrešnog ispijanja ovog napitka.
“Kafa je apsolutno divna za vaš mozak, crijeva i jetru”, kazao je 42-godišnji ljekar dodajući da polifenoli u kafi povećavaju dobre bakterije i poboljšavaju fokus i pamćenje.
Ali, očigledno, postoji nekoliko uobičajenih grešaka koje ljudi prave.
“Dodavanje šećera kafi – povećanje šećera u krvi povećava upalu, što nije dobro. Uzmite u obzir monaško voće ili steviju bez aditiva eritritola. (Druga) greška je ne korištenje organske kafe”, istakao je Dr. Sethi.
“Sada je kafa jedan od najpesticidnijih stvari i vi zaista ne želite da konzumirate pesticide”, poentirao je.
Treća greška je, kako je kazao ljekar, najšokantnija za većinu njegovih pacijenata.
Ako patite od refluksa kiseline, nemojte odustati od kafe. Umjesto toga, dr. Sethi predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu jer sadrže manje kofeina i zbog toga su lakše za stomak.
“Ali ako ne patite od gorušice, lagano pržena kafa bi mogla biti vaš izbor”, naveo je gastroenterolog.
Njegovi objava na TikToku izazvala je oduševljenje pratilaca koji su mu se zahvalili na korisnim savjetima.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!