Naučnici otkrili: Ovo su dvije nove nuspojave vakcine protiv Covida

Zdravlje 24. feb 202411:56 0 komentara
Shutterstock

Naučnici su otkrili u dosad najvećoj studiji sigurnosti vakcine protiv Covida dvije nove, ali izuzetno rijetke nuspojave – neurološki poremećaj i upalu leđne moždine.

Studija provedena na više od 99 miliona osoba iz Australije, Argentine, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Novog Zelanda i Škotske također je potvrdila koliko su poznate komplikacije vakcine rijetke, a istraživači su potvrdili da njene dobrobiti još uvijek “uveliko nadmašuju rizike”, piše Guardian.

Istraživači koji rade kao dio Globalne mreže podataka o vakcinama upotrijebili su deidentificirane elektroničke zdravstvene podatke kako bi usporedili stope 13 bolesti mozga, krvi i srca kod pacijenata nakon što su primili vakcine tipa Pfizer, Moderna ili AstraZeneca sa stopom koja bi se očekivala od tih stanja kod stanovništva prije pandemije.

Studija je s visokom razinom tačnosti potvrdila već poznate veze između mRNA vakcina (Pfizer i Moderna) i rijetkih nuspojava miokarditisa (upala srčanog mišića) i perikarditisa (otok tanke vrećice koja prekriva srce). Također je potvrdio Guillain-Barréov sindrom (gdje imunološki sistem napada živce) i trombozu cerebralnog venskog sinusa (vrsta krvnog ugruška u mozgu) kao rijetke nuspojave povezane s cjepivom AstraZeneca.

Ali nova rijetka nuspojava, akutni diseminirani encefalomijelitis – upala i oteklina u mozgu i leđnoj moždini – također je identificirana u analizi podataka kao povezana s vakcinom tipa AstraZeneca.

PROČITAJTE JOŠ

Nalazi su objavljeni u petak u međunarodnom časopisu Vaccine.

Profesor Jim Buttery, učesnik Globalne mreže podataka o vakcinama, rekao je da je ovo otkriće potaknulo istraživače da neovisno potvrde nuspojavu dovršetkom druge studije, ovaj put analizirajući zaseban skup podataka od 6,8 miliona Australaca koji su primili vakcinu AstraZeneca.

Ne samo da je australska studija potvrdila akutni diseminirani encefalomijelitis kao rijetku nuspojavu, već im je velika količina podataka specifičnih za AstraZenecu također omogućila otkrivanje druge nove rijetke nuspojave, poznate kao transverzalni mijelitis ili upala leđne moždine.

Također, objavljeno je u Vaccine magazinu u petak, australska studija pokazala je da su podaci prevedeni na iznimno mali rizik od akutnog diseminiranog encefalomijelitisa od 0,78 slučajeva za svaki milion doza i 1,82 slučaja za milion doza za transverzalni mijelitis.

Buttery, koji je također viši istraživački analitičar s Murdoch Children's Research Institute u Australiji, rekao je da “za rijetke nuspojave ne saznajemo sve dok se vakcina ne primijeni na milionima ljudi”.

“Niti jedno kliničko ispitivanje ne može biti dovoljno jako da odgovori na ta pitanja i stoga ta pitanja saznajemo tek nakon što je vakcina predstavljena,” dodao je.

Buttery je rekao da je rizik od miokarditisa još veći kod prirodne infekcije Covidom nego nakon vakcinacije.

Oba stanja su ozbiljna, ali se pacijenti obično oporave od njih, rekao je

Profesorica Julie Leask, stručnjakinja za vakcine sa Univerziteta u Sydneyu, rekla je da je važno držati ove nalaze u perspektivi i da infekcija Covidom povećava rizik od nekih od ovih rijetkih stanja “mnogo više nego sama vakcina”.
Rekla je da su studije također potvrdile da “naši stručnjaci za vakcine obraćaju pozornost na to kada vakcine dovedu do ozbiljnih nuspojava i da na to djeluju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!