Pet znakova na licu koji mogu ukazivati ​​na masnu jetru

Zdravlje 28. sep 202309:22 0 komentara
Shutterstock

Bolesti jetre ponekad je teško otkriti u ranim fazama jer nemaju očite simptome. Obratite pozornost na pet znakova "upozorenja" na licu!

Istraživanje predstavljeno ranije ove godine na sastanku Endocrine Society istaknulo je alarmantnu činjenicu da jedna od tri odrasle osobe živi s bolešću jetre, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa tipa 2.

Bolest masne jetre može biti uzrokovana pretilošću, visokim šećerom u krvi i visokim masnoćama u krvi. Ova bolest ozbiljno oštećuje jetru i može dovesti do ciroze, zdravstvenog stanja opasnog po život, piše Metropolitan.si.

Kako kažu liječnici, masna jetra u ranoj fazi obično ne uzrokuje zamjetnije probleme, no postoji pet simptoma koji se mogu vidjeti na licu.

Pet znakova na licu na koje treba obratiti pažnju:

Žuta koža i žute oči (žutica): Žutica je stanje u kojem koža i bjeloočnice postaju žute zbog povećane razine bilirubina u krvi. Bilirubin je proizvod razgradnje crvenih krvnih stanica koji se normalno izlučuje jetrom. Ako jetra ne može pravilno metabolizirati bilirubin ili postoji opstrukcija žučnih puteva, može doći do žutice.

Crvena koža: Crvena koža ili eritem može biti znak problema s jetrom jer jetra igra ulogu u regulaciji protoka krvi i pročišćavanju toksina iz krvi. Jetreni problemi mogu dovesti do proširenja krvnih žila na površini kože, što rezultira crvenilom.

Rosacea: Rosacea je kronična upalna bolest koja se često manifestira crvenilom lica, ponekad popraćenim promjenama na koži poput vidljivih kapilara i osipa. Iako ne postoji direktna veza između masne jetre i rozacee, neki istraživači sugeriraju da problemi s jetrom mogu pogoršati simptome rozacee.

Izgled kože: Koža nerijetko može biti blijeda, svjetlija ili blijedožuta, što može ukazivati na smanjeni protok krvi ili anemiju, koja može biti povezana s problemima jetre.

Vidljive kapilare na licu: Vidljive kapilare na licu, poznate i kao “spider veins” ili paukove vene, mogu biti posljedica proširenih kapilara na površini kože. Problemi s jetrom mogu utjecati na cirkulaciju i uzrokovati dilataciju kapilara.

Važno je napomenuti da ti simptomi nisu specifični samo za za masnu jetru i mogu se pojaviti iz različitih razloga. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, osobito ako su uporni ili se pogoršavaju, važno je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će provesti odgovarajuće pretrage i testove kako bi utvrdio uzrok simptoma i preporučio odgovarajući tretman ili terapiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!