Pojavila se nova varijanta covida. Šta treba znati o KP.3

Zdravlje 13. jun 202410:40 0 komentara
PROFIMEDIA

Nova varijanta koronavirusa širi se Sjedinjenim Američkim Državama, a stručnjaci upozoravaju na potencijalni "ljetni val" zaraze.

Pod nadimkom “FLiRT”, zbog položaja mutacija u njihovim šiljastim proteinima, varijanta KP.3 iznimno se brzo širi. Nadovezuje se na KP.2, koja je bila dominantna u svibnju, no s ovim je mjesecom stigla nova prijetnja i potvrdila da koronavirus jako brzo mutira.

Kod svih trenutnih slučajeva zaraze u SAD-u, njih 25 posto predstavlja KP.3, dok odma iza slijedi KP.2 s 22,5 posto. Postoji li zbog toga značajniji razlog za brigu? Prvi dokazi sugeriraju da bi KP.2 i KP.3 mogle biti zaraznije od prethodnih varijanti, ali je prerano reći jesu li i opasnije.

William Schaffner sa Sveučilišta Vanderbilt rekao je da, prema onome što se dosad vidjelo, nove varijante FLiRT-a općenito ne uzrokuju teške bolesti. Međutim, kao što se svjedočilo posljednjih nekoliko godina, virusi se mogu brzo promijeniti, prenosi Newsweek.

Trenutno, Schaffner smatra da je malo vjerojatno da će nove varijante izazvati “vrlo karakteristične simptome”. No, treba obratiti pažnju na one kao groznica, zimica, kašalj, ostanak bez daha, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak okusa ili mirisa, grlobolja, curenje nosa, mučnina, proljev…

Pozitivno u cijeloj priči jest da s porastom broja zaraženih ne rastu brojke hospitaliziranih i smrtnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!