Simptomi koji pokazuju da vam fali jedan važan mineral

Zdravlje 20. nov 202219:48 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Cink je mineral koji ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Jača imunitet, utječe na rast kose i noktiju te na zdravlje kože, ima važnu ulogu u sintezi DNA te u zarastanju oštećenih tkiva, a također ima veliki utjecaj na osjetila okusa i njuha. Cink se može konzumirati kroz određene namirnice ili u obliku suplemenata, a nalazi se i u mnogim preparatima za obnovu kože.

No, kako prepoznati da vašem tijelu nedostaje cink? Kako piše Healthline, postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na nedostatak ovog važnog minerala.

To su neobjašnjivi gubitak težine, rane koje nikako ne zacjeljuju, nedostatak energije i kronični umor, smanjen osjet mirisa i okusa, proljev, gubitak apetita te otvorene rane na koži. Svaki od ovih simptoma znak je za uzbunu jer osim nedostatka cinka može označavati mnoga druga ozbiljna zdravstvena stanja koja je potrebno liječiti. Kao pomoć postavljanju odgovarajuće dijagnoze mjeri se razina cinka u krvi, a liječenje se sastoji u uzimanju suplemenata cinka.

Faktori rizika

Ako ste trudni i imate manjak cinka, vaša beba možda neće imati ono što joj je potrebno za pravilan razvoj. Stručnjaci upozoravaju kako kod planiranja trudnoće upravo nedostatak cinka predstavlja jedan od glavnih problema. Naime, to je zato što manjak cinka može dovesti do impotencije kod muškaraca, prenosi Index.

Osobe s najvećim rizikom od nedostatka cinka jesu dojenčad i starije odrasle osobe. Trudnice također trebaju više cinka nego inače jer je cink u njihovom tijelu potreban za pravilan razvoj djeteta. Pod velikim su rizikom i osobe ovisne o alkoholu, a istraživanja pokazuju da je razlog tome taj što alkohol u tijelu otežava apsorpciju cinka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad