Šta će se desiti nakon što se odreknete čokolade na mjesec dana

Zdravlje 03. okt 202219:40 0 komentara
Pixabay

Ako ste ljubitelj čokolade, onda niste jedini. Prema istraživanju, Amerikanci u prosjeku pojedu oko 9,5 kilograma čokolade godišnje, čime se nalaze na 9. mjestu među 10 najvećih svjetskih potrošača čokolade. Ako ipak mislite da je to puno, pogledajte Švicarsku - u prosjeku svaka osoba tamo uživa oko 19,8 kilograma čokolade godišnje.

Iako je čokolada ukusna, neke njezine varijacije mogu imati negativne učinke na naše zdravlje – a kako se pokazalo, nije svaka čokolada jednaka. Na primjer, tamna čokolada može imati zdravstvene prednosti ako se u njoj uživa u umjerenim količinama, ali druge vrste, poput bijele i mliječne čokolade, mogu biti prepune masti i dodanog šećera.

Ali čak i sa zdravom tamnom čokoladom može se pretjerati s konzumiranjem. Ako osjećate da vaše navike vezane uz čokoladu negativno utječu na vaše zdravlje, izbacivanje nje iz prehrane moglo bi vam pomoći. U početku vam može biti teško, ali to može učiniti čuda i za vaš um i za tijelo. Od boljeg noćnog odmora do manje promjena raspoloženja, evo nekih učinaka odricanja od čokolade na 30 dana.

1. Promjene raspoloženja

Kada izbacujemo čokoladu, izbacujemo i šećer, što onda može imati uravnotežujući učinak na naše raspoloženje.

“Kada izbacite šećer iz prehrane, rješavate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti”, objašnjava Jay Cowin, registrirani nutricionist i direktor formulacija u ASYSTEM-u. Cowin objašnjava da je šećer toksin koji može iscrpiti energiju, a istovremeno izazvati pustoš u razini šećera u krvi. “[To] može dovesti do promjena raspoloženja, žudnje i drugih nezdravih ponašanja”, kaže on.

2. Gubitak kilograma

Imate problema s postizanjem ciljeva mršavljenja? Izbacivanje čokolade iz vaše prehrane, čak i ako je to samo na mjesec dana, može pomoći u smanjenju unosa kalorija i šećera što zatim može dovesti do gubitka težine.

“Budući da su dodani šećeri često skriveni u hrani i pićima, a posebice u čokoladi, može biti teško pratiti koliko šećera jedete svaki dan”, kaže Cowin, “smanjenje unosa dodanih šećera može vam pomoći da smršavite i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.”

3. Nestanak žgaravice

Prema istraživanju, gotovo jedna trećina Amerikanaca može doživjeti refluks kiseline tjedno. Kada pomislimo na žgaravicu ili refluks kiseline, slike umaka od rajčice, alkohola i pržene hrane mogu nam pasti na pamet, ali jeste li znali da je čokolada također krivac? “Čokolada je kisela hrana i može uzrokovati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline,” dijeli McAvoy, “Što je čokolada slađa, to više može biti okidač.”

4. Bolji san

Ako kasnije tijekom dana pojedete čokoladu, možda ćete otkriti da vam odlazak na spavanje navečer može biti muka. To je zato što čokolada sadrži kofein i može vas držati budnima. McAvoy ističe da je kofein u redu u umjerenim količinama, ali ako ste netko tko pije kavu ujutro, čokolada poslijepodne ili navečer može vam poremetiti san. “Kofein također može pridonijeti tjeskobi, pa vam smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije”, dodaje McAvoy.

5. Povećana emocionalna svijest

Izbjegavanjem čokolade mjesec dana možete razviti povećanu emocionalnu svjesnost koja može pomoći u poboljšanju svjesne prehrane. “Iz prve ruke znam da je jedenje čokolade jednostavan način za smirivanje neugodnih emocija,” kaže Sylvia Gonsahn-Bollie, M.D., certificirana liječnica za pretilost i metaboličko zdravlje, autorica bestselera, personalizirana trenerica životnog stila i izvršna direktorica EmbraceYOU Weight & Wellness. “Kad sam se odrekla čokolade na mjesec dana, bila sam prisiljena “osjetiti svoje osjećaje”, dodaje ona, “Ova emocionalna svjesnost pomogla je poboljšati moje svjesno jedenje.”

Dr. Bollie je također rekla da je osjećala “veću povezanost i jasnoću” kada nije koristila hranu za “umirivanje” svojih osjećaja. “Ovo je uobičajeni obrazac koji vidim kod drugih emocionalnih jela s kojima radim na njihovom putovanju težine i zdravlja”, ističe ona.

6. Smanjenje rizika od bolesti nemasne jetre

Prema istraživanju iz 2018. godine, utvrđeno je da prehrana bogata šećerom može dovesti do većeg rizika od razvoja bolesti nemasne jetre. Smanjenjem unosa čokolade možete pomoći u smanjenju rizika od ove bolesti, a istovremeno možete smanjiti rizik od dijabetesa i pretilosti.

7. Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

U studiji JAMA Internal Medicine iz 2014. otkriveno je da postoji izravna korelacija između većeg unosa dodanog šećera i povećanog rizika od smrtnosti od KVB (kardiovaskularnih bolesti). Zamjenom navike konzumiranja čokolade zdravijim alternativama, poput voća i orašastih plodova, rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti može se smanjiti.

8. Moguća pojava migrene

Dok se čokolada dugo smatrala potencijalnim okidačem migrene, studija u časopisu Nutrients duboko je zaronila u 25 studija koje su istraživale ulogu čokolade u nastanku migrene. Nisu uspjeli pronaći dovoljno dokaza da je sama čokolada okidač migrene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!