Studija otkrila povezanost sna i tjelesne težine

Shutterstock

Nije tajna kako san ima veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, ali kada je u pitanju održavanje zdrave težine, koliko nam je sna zapravo potrebno?

U novoj studiji koja je predstavljena na Europskom kongresu o debljini, znanstvenici su se približili odgovoru na ovo pitanje.

Proučavanje trajanja sna i održavanja tjelesne težine

Za ovu studiju, nešto manje od 200 odraslih pretilih osoba dobilo je uputstva da se pridržavaju stroge dijete osam tjedana. Sudionici su izgubili u prosjeku 12 posto svoje tjelesne težine.

Tim koji je proveo ovu studiju je htio je saznati kako će različiti faktori utjecati na održavanje gubitka težine tijekom godine. Mjerene su i navike spavanja sudionika, kao i kvaliteta sna, piše Mind Body Green.

Što je otkriveno?

Na osnovu nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može biti od velike pomoći kada je u pitanju održavanje zdrave tjelesne težine, a osim toga, i vježbanje poboljšava san.

Ne samo da su se trajanje sna i kvaliteta sna povećali kod svih sudionika nakon njihovog početnog osmotjednog plana prehrane, već su pojedinci koji su vježbali za vrijeme studije bili u stanju održati taj poboljšani san, dok oni koji nisu vježbali to nisu uspjeli.

Pored toga, oni koji spavaju manje od šest sati noću, u prosjeku, i oni koji su prijavili lošu kvalitetu sna, primijetili su povećanje indekse tjelesne mase (BMI) tijekom godine.

Kako koautor studije Adrian Bogh objašnjava u priopćenju za medije, “bilo je iznenađujuće vidjeti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitetu sna za tako kratko vrijeme, i kako vježbanje za održavanje zdrave tjelesne težine poboljšalo kvalitet sna”.

Također, dodaje koautor studije, “bilo je intrigantno da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju lošu kvalitetu sna nakon gubitka težine izgledaju manje uspješni u održavanju gubitka težine od onih s dovoljno kvalitetnog sna”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare