Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. izbacite ovu namirnicu

Zdravlje 22. sep 202312:05 1 komentar
Shutterstock

Jedna od važnih životnih prekretnica svakako je jubilarni 40. rođendan. Osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu prehrane, jer je pravo vrijeme da neke namirnice izbacite s jelovnika.

Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon 40 godina jubileja vide posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, to nije ništa što zdrave navike ne mogu riješiti, a pomoći će vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, prenosi citymagazine.rs.

“Možete zaboraviti čips i gazirana pića. Raznovrsna prehrana neophodna je za održavanje cijelog organizma u zdravom stanju. Da biste to postigli, morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode”, objašnjava Pavlova i dodaje da je potrebno da na našem jelovniku često budu: morska riba, gljive, grejp, zeleno povrće, heljda, orasi, brokula, ali i kurkuma i kim.

Također, nutricionistica ističe kako je važno unositi što više vode, jer ona ima veliku ulogu u funkcioniranju organizma. Osim vode, u svakodnevnoj prehrani poželjni su i biljni čajevi.

Liječnica je podsjetila na štetu koju brza hrana može izazvati jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, posebice meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih žila i zglobova, što rezultira problemima s kožom, metabolizmom i debljanjem.

Što se ne smije jesti nakon 40. godine?

Smanjenje unosa šećera osnova je zdravijeg života.

“Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘gorivo’ za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Svakako se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli kruh, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice”, pojasnila je Pavlova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare