Oglas

Koji proizvodi su u pitanju

Naučnici upozoravaju: Hemikalije koje svakodnevno jedemo

author
N1 BiH
19. maj. 2025. 14:49
sladoled
Pixabay

To je čudo prehrambene tehnologije: sladoled koji se ne topi. U videu koji objašnjava znanost koja stoji iza toga, prodavač prehrambenih kemikalija pokazuje kuglice sladoleda koje zadržavaju oblik pod jakim svjetlom . Super sastojak? Polisorbat 80.

Oglas

Polisorbat 80 je emulgator, odnosno hemikalija koja se koristi za kontrolu konzistencije hiljada proizvoda iz supermarketa. Ostali široko korišteni emulgatori ili stabilizatori uključuju karboksimetil celulozu, karagenan i maltodekstrin.

Odnedavno se takvi sastojci pojavljuju u naučnim studijama iz drugog razloga: istraživači kažu da mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme.

Studije su otkrile da emulgatori mogu promijeniti mješavinu bakterija u crijevima , poznatu kao mikrobiom ili mikrobiota; oštetiti sluznicu gastrointestinalnog trakta; i izazvati upalu , što potencijalno doprinosi problemima u drugim dijelovima tijela .

Oglas

Emulgatori i stabilizatori su među najčešćim sastojcima ultraprerađene hrane, što je glavni cilj kampanje "Učinimo Ameriku ponovno zdravom“ ministra zdravstva i socijalnih usluga Roberta F. Kennedyja Jr.

Oni su na radaru odjela: Njihovi potencijalno štetni učinci označeni su u dokumentu koji je HHS nedavno izradio kako bi podržao Kennedyjevu inicijativu za uklanjanje prehrambenih bojila na bazi nafte.

Ali oni ilustriraju složenost rata protiv aditiva u hrani.

Oglas

Oni pokazuju kako, kada je riječ o nauci o hrani, regulatori hronično pokušavaju sustići zaostatak. U međuvremenu, za mnoge sastojke, i regulatori i potrošači ostaju u sivoj zoni između sumnje i dokaza o štetnosti za ljude.

Napad emulgatora na mikrobiom mogao bi pomoći u objašnjavanju upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, metaboličkih poremećaja, pa čak i raka, sugeriraju studije.

"Postoji mnogo podataka koji pokazuju da su ti spojevi stvarno štetni za mikrobiotu i da bismo ih trebali prestati koristiti", rekao je Benoit Chassaing, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja i koautor nekoliko povezanih studija.

Ipak, potrebna su mnogo veća i ambicioznija klinička ispitivanja na ljudima, dodao je Chassaing.

Oglas

Naučni nalazi dolaze s upozorenjima. Na primjer, velik dio istraživanja proveden je na miševima ili oponašanjem ljudskih crijeva u cijevi. Mnogo je nepoznanica. Nemaju svi emulgatori loše učinke ili iste učinke, a smatra se da su neki ljudi puno osjetljiviji od drugih. Čak i neki istraživači koji su koautori radova kažu da nije dokazano da su tvari štetne za ljude i da je prerano reći da bi ih regulatori trebali zabraniti.

Ipak, istraživanje predstavlja izazov za FDA.

Kada su se emulgatori počeli širiti hranom, agencija se nije fokusirala na crijevni mikrobiom, relativno novu naučnu granicu, rekli su istraživači.

Martin Makary, kojeg je predsjednik Donald Trump imenovao za lidera FDA-e, spomenuo je mikrobiom na saslušanju u Senatu u martu. Iako nije konkretno naveo emulgatore niti imenovao hemikalije, rekao je da tvari koje utječu na mikrobiom zaslužuju pozornost FDA-e.

Oglas

"Sada postoji niz istraživanja koja ukazuju na zabrinutost zbog nekih od tih sastojaka", rekao je. "Moramo proučiti te sastojke, a vi se obvezali da ću to učiniti ako budem potvrđen za komesara FDA-e".

"Ove hemikalije stvaraju upalnu reakciju u gastrointestinalnom traktu, a s promijenjenim mikrobiomom koji oblaže taj gastrointestinalni trakt, djeca se osjećaju bolesno", dodao je.

FDA i Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga nisu odgovorili na pitanja o Makaryjevom svjedočenju.

Međutim, kada je novinarka Emily Kopp pitala HHS za naučne dokaze koji stoje iza njihove nedavne najave o postupnom ukidanju prehrambenih bojila na bazi nafte, agencija je pružila kompilaciju informacija o potencijalno štetnim spojevima koji se obično nalaze u ultraprerađenoj hrani. Dokument , koji se činio kao nacrt, uključivao je odjeljak o emulgatorima, poput ksantan gume i karagenana. Napomenuli su da je tom odjeljku potrebno dodatno doraditi.

Oglas

HHS je potom dostavio dokument KFF Health Newsu.

Još 2020. godine, međunarodna organizacija za proučavanje upalnih bolesti crijeva savjetovala je da bi za osobe s tim stanjima "moglo biti razumno ograničiti unos" maltodekstrina, karagenana, karboksimetil celuloze i polisorbata 80.

Šta su emulgatori

Emulgatori se razvijaju iz različitih izvora, uključujući biljke i bakterije.

Neki sastojci koji bi mogli utjecati na mikrobiom pojavljuju se u hrani jer su smatrani "općenito priznatima kao sigurnima" ili GRAS.

"Nove informacije mogu u bilo kojem trenutku zahtijevati ponovno razmatranje GRAS statusa sastojka hrane", stoji u Kodeksu saveznih propisa .

Rands, genetičar, uzeo je stvar u svoje ruke kako bi se borio protiv teške upalne bolesti crijeva. Bolest je uzrokovala nadutost, bolove u trbuhu, grčeve, čestu stolicu i krvarenje, rekao je. Dodao je da ga je zbog toga stalno tjeskobno i stresno tjerala da se pita gdje je najbliži WC i hoće li stići na vrijeme.

Čak je i šetnja ulicom sa suprugom i bebom blizu njihove kuće u Australiji bila problematična.

Zatim je, po savjetu dijetetičara, Rands je počeo izbjegavati hranu s emulgatorima: hemikalijama poput karboksimetil celuloze, karagenana, guar gume, ksantan gume i maltodekstrina - plus druge aditive.

Na primjer, umjesto sladoleda Ben & Jerry's, prešao je na sladoled Häagen-Dazs koji ne sadrži sporne tvari.

Olakšanje je bilo dramatično.

"To je ogromna razlika", rekao je Rands. "Za mene je to napravilo veću razliku od bilo kojeg lijeka".

sladoled
Pixabay

Uspio je smanjiti ili potpuno prestati uzimati nekoliko lijekova, što je dodatno olakšanje - ne samo zato što neki mogu imati štetne nuspojave, a, rekao je, jedan uzima svoj danak.

Rands je rekao da je koristio naučni pristup, izolirajući varijable u svojoj prehrani i bilježeći rezultate. Izbjegavanje umjetnih sladila pomaže, rekao je, ali većina koristi odnosi se na izbjegavanje emulgatora.

'Znanost koja još nije istražena'

Udruga potrošačkih marki, koja predstavlja proizvođače prerađene hrane, stoji iza upotrebe hemikalija.

"Sigurnost hrane i zaštita integriteta opskrbe hranom prioritet su broj jedan za proizvođače američkih prehrambenih proizvoda i pića", rekla je u izjavi Sarah Gallo, viša potpredsjednica grupe za politiku proizvoda.

"Emulgatori i zgušnjivači igraju važnu ulogu u poboljšanju teksture i konzistencije hrane, a FDA ih je proučavala kroz rigorozan naučni i riziku utemeljen proces", rekao je Gallo.

Na pitanje o detaljima o tome kako je FDA analizirala potencijalne učinke na mikrobiom, grupa nije odgovorila.

Chassaing je rekao da hemikalije "nikada nisu razmatrane zbog potencijalnog učinka na mikrobiotu".

Robert Califf, koji je vodio FDA za vrijeme predsjednika Baracka Obame i Joea Bidena, u intervjuu je rekao da naučnici tek počinju razumijevati mikrobiom. Usporedio ga je s onim gdje je područje genomike bilo prije 20 godina, samo puno kompliciranije - "pomnoženo s hiljadu dimenzija".

Rekao je da su tvari "udovoljavale standardima" kada su dobile zeleno svjetlo. "Ali nadam se da se većina ljudi slaže da standarde treba nadograditi", dodao je.

"Ovo se razlikuje od tradicionalnog razmišljanja o sigurnosti hrane o tome 'Uzrokuje li to trenutni problem?'", rekao je Califf. "Ovdje govorimo o dugoročnim zdravstvenim ishodima".

'Puno zbrke na terenu'

Za potrošača, izbjegavanje emulgatora može biti teško. Ljudi, a da toga nisu ni svjesni, mogu konzumirati razne emulgatore iz raznih namirnica - i iste hemikalije iz više izvora.

Polisorbat 80 je bio naveden kao sastojak na etiketama 2311 proizvoda od 12. maja, prema online bazi podataka koju je objavila Radna grupa za okoliš koristeći informacije NielsenIQ-a. Karagenan je bio naveden na etiketama 8100 proizvoda; maltodekstrin na 12 769; a ksantan guma na njih 17 153 .

Neki emulgatori imaju više naziva, što ih otežava prepoznavanje. Neki nazivi mogu se odnositi na više od jednog emulgatora. A neki hemijski nazivi koji se pojavljuju na etiketama proizvoda ne pojavljuju se u FDA-inom popisu "Tvari dodanih hrani".

Karboksimetil celuloza - ne treba je miješati s metil celulozom - poznata je i kao karboksimetil celuloza i celulozna guma. Maltodekstrin se može dobiti iz tvari poput kukuruznog škroba, rižinog škroba i pšeničnog škroba - ali FDA ga ne smatra sinonimom za pojam "modificirani prehrambeni škrob".

Istraživači su rekli da praksa imenovanja može osujetiti napore praćenja hemikalija u hrani, mjerenja koliko te tvari ljudi unose, pa čak i utvrđivanja koje su točno hemikalije procijenjene u znanstvenoj studiji.

"U tom području vlada velika zbrka“, rekla je Christine McDonald, istraživačica u klinici Cleveland koja je proučavala maltodekstrin. Pozvala je na dosljednije imenovanje aditiva u Sjedinjenim Državama.

Sam pojam "emulgator" je problematičan. Po strogoj definiciji, emulgatori stvaraju emulziju - stabilnu mješavinu tekućina koje se inače ne bi miješale, poput ulja i vode. Međutim, pojam se koristi široko i obuhvaća hemikalije poput maltodekstrina koje zgušnjavaju, stabiliziraju ili mijenjaju teksturu.

Istraživanja u porastu

Istraživanja emulgatora su se posljednjih godina pojačala.

Na primjer, studija objavljena u januaru u časopisu Journal of Crohn's and Colitis zaključila je da je prehrana s niskim udjelom emulgatora učinkovit tretman za blagu ili umjerenu Crohnovu bolest. Osmosedmično kliničko ispitivanje, u kojem je praćeno 154 pacijenta u Ujedinjenom Kraljevstvu, usredotočilo se na karagenan, karboksimetil celulozu i polisorbat 80.

Studija objavljena u februaru 2024. u časopisu PLOS Medicine otkrila je da je veći unos karagenana te mono- i diglicerida masnih kiselina povezan s većim rizikom od raka. Studija je promatrala 92 000 odraslih Francuza u prosjeku 6,7 godina.

Studija objavljena u septembru 2023. u časopisu The BMJ , ranije poznatom kao British Medical Journal, otkrila je da je unos nekoliko vrsta emulgatora povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Studija je promatrala više od 95 000 odraslih Francuza tokom medijana od 7,4 godine.

Niz ranijih studija otkrile su da emulgatori "mogu potaknuti hroničnu upalu crijeva kod miševa"; da dva posebno, karboksimetil celuloza i polisorbat 80, "duboko utječu na crijevnu mikrobiotu na način koji potiče upalu crijeva i povezana bolesna stanja"; te da, na temelju laboratorijske studije ljudskih uzoraka, "brojni, ali ne svi, uobičajeno korišteni emulgatori mogu izravno promijeniti crijevnu mikrobiotu na način za koji se očekuje da potiče upalu crijeva", kako je navedeno u radu iz 2021. u časopisu Microbiome.

stomak
Shutterstock

Drugi nalazi se razlikuju.

Studija iz Australije, objavljena u februaru u časopisu Alimentary Pharmacology and Therapeutics , pratila je 24 pacijenta s Crohnovom bolešću tokom četiri sedmice i zaključila da, u kontekstu zdrave prehrane, sadržaj emulgatora "nema utjecaja na aktivnost bolesti".

Autori su prijavili sukob interesa, uključujući plaćanja od PepsiCo-a, farmaceutskih tvrtki i Mindset Health Pty, koja promovira terapiju temeljenu na hipnozi.

Jedan od autora, profesor gastroenterologije Peter Gibson sa Univerziteta Monash u Australiji, rekao je da sukobi interesa "nemaju nikakve veze sa studijom".

"Važno je ne preuveličavati rezultate studija", rekao je, dodajući da izvještaj njegovog tima "ne znači da su emulgatori dobri za vas ili da nema zdravstvenih koristi od izbjegavanja emulgatora".

'Održavanje realnosti' (ili ne)

Häagen-Dazs odsutnost takvih hemikalija ističe kao vrlinu.

"Održavamo ga pravim, onakvim kakvim bi trebao biti", pisalo je u online reklami za svoj sladoled od vanilije. "Bez emulgatora. Bez stabilizatora".

Međutim, u kompaniji koja proizvodi Häagen-Dazs u Sjedinjenim Državama, Dreyer's Grand Ice Cream , postoje ograničenja tog pristupa.

Pod drugim robnim markama - kao što su Edy's, Dreyer's i Drumstick - prodaje proizvode koji sadrže emulgatore ili stabilizatore. Kompanija nije odgovorila na pitanja. Osim toga, glasnogovornik Nestléa, koji međunarodno prodaje robne marke Drumstick i Häagen-Dazs, nije odgovorio.

Korneti od vanilije i karamele sladoleda Batstick nemaju umjetne arome ni boje, piše na pakiranju - ali sadrže niz drugih sastojaka, uključujući sojin lecitin, guar gumu, monogliceride i gumu rogača.

Na web stranici kompanije piše da korneti nude "jedno nevjerojatno kremasto iskustvo".

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama