Nova studija otkrila: Dvije namirnice koje mnogi konzumiraju povećavaju rizik od raka

Pexels

Nova istraživanja pokazuju da je konzumiranje velikih količina bijelog hljeba i alkohola povezano s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.

Ista je studija također otkrila da je konzumiranje više vlakana, kalcija, magnezija, fosfora i mangana povezano s manjim rizikom.

#related-news_0

Studija, objavljena u časopisu Nutrients, ispitivala je rizik od raka debelog crijeva povezan s unosom 139 namirnica i hranjivih tvari, analizirajući podatke više od 118 hiljada pacijenata, piše WebMD.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang u Kini koristili su se podacima britanske Biobanke. Pratili su sudionike gotovo 13 godina i otkrili 1466 slučajeva kolorektalnog karcinoma tijekom praćenja.

“Otkrili su da su sudionici koji su razvili kolorektalni rak vjerovatnije imali određene karakteristike”, piše Medical News Today. “Na primjer, vjerojatnije je da će biti stariji, imati viši indeks tjelesne mase (BMI) i baviti se nižim razinama tjelesne aktivnosti.”

Ranije studije povezivale su zdravstvene rizike s prekomjernom konzumacijom alkohola i bijelog hljeba.

Dijetetičarka Erin Palinski-Wade, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Fox News: “Ovi rezultati imaju smisla, jer prehrana bogata jednostavnim šećerima zajedno s prekomjernim konzumiranjem alkohola može povećati rizik od raka, posebno za one koji nose povećani genetski rizik od razvoja raka.”

No istaknula je da postoji više faktora koji određuju rizik od prehrane. Za jednu hranu, poput bijelog hljeba, rekla je da “neće utjecati niti narušiti vaše zdravlje”. Umjesto toga, ukupna kvaliteta prehrane, tokom vremena, igra sve veću ulogu.

Fox je izvijestio da je rak debelog crijeva treća najčešća vrsta raka među odraslim osobama u SAD-u, prema Američkom društvu za rak. Ove godine očekuje se oko 153 hiljada novih dijagnoza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad