Maslinovo ulje – opisano kao ‘tečno zlato’ u Homerovoj ‘Ilijadi’ – poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusno, već je i protivupalno, dobro za crijeva, korisno za srce, a može nam pomoći i da se osjećamo sretnije i živimo duže.
Istraživanja su utvrdila da prethodno bacan nusproizvod proizvodnje maslinovog ulja sadrži brojna svojstva blagotvorna za zdravlje, piše Guardian.
Smeđi i prethodno odbacivan nusproizvod – otpadna voda iz mlina za masline – mogla bi biti još snažnija superhrana.
Otpadne vode, vodenasti talog, ostaju nakon što su masline samljevene i njihovo ulje odvojeno.
Istraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vježbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal da pomognu kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina, koji su otpadnu vodu počeli da piju iz zdravstvenih razloga, naučnike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem.
Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tečnost jednako, a možda i više, hranljiva od dobijenog ulja.
Otpadna tečnost puna zdravih biljnih jedinjenja i fitohemikalija
Smatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitohemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.
Italijanska naučnica Adriana Albini, prva Italijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke organizacije za istraživanje raka, proučava je posljednjih 10 godina.
Sa svojim timom sprovela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i liječenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
„Jedina odbrana biljaka je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski. Arsen, na primjer, može biti od pomoći u liječenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u odbrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje“, zaključuje naučnica.
Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim hemikalijama biljnog porijekla, poput one u mediteranskoj ishrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.
Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za cjelokupno zdravlje.
To je ono što je Albini ponajviše zainteresovalo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinovog ulja, kao i njihove konzistencije.
Bonus video:
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!