Zdrave namirnice koje bi trebalo uvrstiti u ishranu

Zdravlje 06. jan 202214:27 > 14:28
Shutterstock

Početak nove godine je pravo vreme da promenite dosadašnje navike i donesete nove odluke kada je u pitanju zdravlje. Ishrana je neizostavni deo tih odluka.

Prema mišljenju nutricionista namirnice koje su prepune hranljivih materija i koje pomažu vašem telu da pravilno funkcioniše i održavaju vas u ostvarivanju svojih ciljeva tokom dana svakako bi trebalo da budu deo vaše ishrane, piše Eat This Not That.

Ovo su osnovne namirnice koje bi trebalo da budu sastavni deo vaše ishrane prema mišljenju nutricionista:

Jaja

Jaja su prepuna proteina i mogu da se jedu u  bilo koje doba dana. Bilo da se jedu za doručak, ručak i večeru, mogu da se pripremaju na stotinu načina.

okom godina bilo je mnogo rasprava o zdravstvenim prednostima jaja, ali stručnjaci su na kraju zaključili da su jaja veoma korisna jer obezbeđuju mikronutrijente, korisne antioksidanse i pomažu u smanjenju hipertenzije, kaže nutricionista Kim Rouz.

Pasulj

Pasulj se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogat je vlaknima i pomaže u snižavanju holesterol, održava nivo šećera u krvi i podstiče zdravlje probavnog sistema.

Stanovnici delova sveta u kojima se najduže živi, tokom dana pojedu šoljicu pasulja.

Semenke lana

Semenke lana smatraju se superhranom jer su pune omega-3 masnih kiselina. One deluju na snižavanje holesterola i odlične su za dobro funkcionisanje mozga i srca.

Grašak

Ako želite da unesete više biljnih proteina, grašak je prava namirnica. Sadrži imalo masti i malo vlakana.

Kvinoja (Kinoa)

Ova žitarica je puna vitamina, nutrijenata i proteina i predstavlja jednu od najzdravijih namirnica. Prema pisanju časopisa “Journal of Cereal Science”, konzumiranje kvinoje može da pomogne vašem srcu, crevima, kao i metaboličkom zdravlju.

Kelj

I na kraju, na spisku zdravih namirnica je neizostavno lisnato zeleno povrće, a kelj je među najzdravijima. On je bogat vitaminima A, B6 i C, kalcijumom, kalijumom, manganom i bakrom. Osim toga jedna šoljica kelja ima samo 38 kalorija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar