Građani Sarajeva uznemireni nakon nove pucnjave

Crna Hronika 16. feb 202117:56 > 17:591 komentar
N1

Pucnjava koja se dogodila juče u poslijepodnevnim satima u sarajevskom naselju Stup uznemirila je građane Sarajeva. Koliko smo sigurni u svakodnevnom životu, na putu do škole, posla, tokom slobodnih aktivnosti? Nadležni kažu, sigurniji nego što smo bili ranije, jer je i statistički, broj izvršenih krivičnih djela u padu.

Nasilne i nemile scene više nisu rezervisane samo za noćne sate. Tuča i pucanje, za koje će se kasnije ispostaviti da je bilo u vazduh, dogodili su se poslijepodne. Bilans, dvije povrijeđene osobe i dvije privedene.

Dva lica imamo lišena slobode u vezi sa ovim događajem i nalaze se na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama MUP-a KS. Ova dva lica su otpuštena na kućno liječenje i policija intenzivno radi na rasvjetljavanju okolnosti ovog događaja”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

I u prošloj godini policija je imala pune ruke posla. 333 prijavljena krivična djela razbojništva. Ističu, značajno manje nego što je to bilo u 2019., za 11,9 odsto.

Od tih 333 događaja, do ovog momenta prijavljeno je ukupno 122 lica od kojih je 87 ili 71,3 posto povratnika u vršenju ovih krivičnih djela. Kada govorimo o razbojništvima u januaru mjesecu je zabilježeno smanjenje tih krivičnih djela u odnosu na januar 2020. godine”, dodao je Hadžiabdić.

Na meti razbojnika najčešće je bila imovina. Ohrabruje da je u padu broj ukradenih automobila. U 2020. su tako, od 94 prijavljena ukradena automobila vlasnicima vraćena 53 vozila.

Tokom 2020. godine zabilježeno je najviše krivičnih djela teške krađe. Zatim krađe, potom razbojništva, oštećenje tuđe stvari, teške krađe u pokušaju, utaje i prevare”, naglasio je Hadžiabdić.

Građani su svjesni da mogu biti meta razbojnika. Ipak, podijeljeni su u odgovorima da li se plaše.

”Naravno da se plašim. I nije zadovoljavajuća sigurnost. Pogotovo migranti i to. I ništa sigurno nije, ni za trčanje ni za šetnju… Stvarno, usred bijelog dana smo nesigurni”.

”Pa, dobro pazim. Čula sam, opomenu me mlađi na telefon da su čuli ili vidjeli da neki pljačkaju, vodim računa… Da je ok, nije, ali Bože moj, moramo nastaviti da živimo”.

”To je teško, ali ja se ne bojim nikako, nikoga. Šta ću se bojati?!”

”Ne znam, puno i ne hodam ali vidim u novinama, na telefonu svaki dan da se to dešava…”, kažu Sarajlije.

Nadležni bilježe pad broja izvršenja određenih krivičnih djela, kao i manje saobraćajnih nezgoda. Djelimično, to je posljedica policijskog sata i mjera zbog pandemije korona virusa.

Komentari

Vaš komentar