Petero turskih državljana nestalo u Savi, spasioci danima tragaju za tijelima

Crna Hronika 04. jan 202315:45 0 komentara
FUCZ

Uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali i Republike Hrvatske, policija i AFAD iz Turske, udružile su snage kako bi pronašli turske državljane koji se u prije osam dana utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj.

U potrazi učestvuju pripadnici specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama. Turski državljani su nestali nakon što se čamac, u kojem su bili, prevrnuo.

“Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km”, navode iz FUCZ.

Ističu kako potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske. FUCZ, osim što je uključena u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu.

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o roditeljima i djeci te još jednom muškarcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!