Poljski premijer Donald Tusk upozorio: Europa je u predratnom razdoblju, doslovno svaki scenarij je moguć

Svijet 29. mar 202416:52 0 komentara
REUTERS/Kacper Pempel

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da se Europa nalazi u “predratnom razdoblju”, upozorivši da još uvijek predstoji “dug put” prije nego što bude spremna suočiti se s prijetnjom koja je pred njom.

Ne želim nikoga plašiti, ali rat više nije koncept iz prošlosti”, rekao je Tusk u intervjuu za nekoliko europskih medija. “To je stvarnost, zapravo već je počelo prije više od dvije godine”.

Tusk je rekao da je ono što trenutno najviše zabrinjava to što je “doslovno svaki scenarij moguć”, dodajući da se Europa nije suočila s ovakvom situacijom od 1945. godine.

Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo ljudima mlađe generacije, ali moramo se mentalno naviknuti na dolazak novog doba”, rekao je. “Predratno doba. Ne pretjerujem. To svakim danom postaje sve očitije”.

Usred ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022. i još traje, zapadni saveznici i najviši vojni dužnosnici postali su sve zabrinutiji zbog potencijalnog prelijevanja nasilja – uprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta poricao bilo kakve namjere napada na NATO.

Prošle sedmice je ruski projektil ušao u poljski zračni prostor, što je natjeralo Varšavu da aktivira borbene avione F-16, što je Tusk nazvao “zabrinjavajućim incidentom”.

No dok su nemiri na pomolu, Tusk je upozorio da Europa nije spremna suočiti se s prijetnjom.

Moramo biti spremni. Europa još ima dug put“, rekao je. Prvi korak je da zemlje ispune NATO-ov cilj trošenja 2 posto svog BDP-a na obranu, dodao je.

“Danas moramo potrošiti koliko god možemo da kupimo opremu i municiju za Ukrajinu, jer živimo u najkritičnijem trenutku od završetka Drugog svjetskog rata”, rekao je. “Sljedeće dvije godine odlučit će o svemu. Ako ne možemo poduprijeti Ukrajinu s dovoljno opreme i municije, ako Ukrajina izgubi, niko se u Europi neće moći osjećati sigurnim”.

Budući da predsjednički izbori u SAD-u dolaze krajem godine, europski su lideri sve više zabrinuti zbog vjerovatnosti ponovnog predsjedništva Donalda Trumpa, strahujući da će se povući iz NATO-a i spriječiti daljnju pomoć Kijevu. Ali za Tuska, uloga Europe ostaje nepromijenjena bez obzira ko je sljedeći u Bijeloj kući.

“Bez obzira pobijedi li [američki predsjednik] Joe Biden ili Donald Trump na sljedećim izborima, Europa je ta koja mora učiniti više kada je u pitanju odbrana”, rekao je Tusk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!