Filmom "La la Land" počinje Venecijanski filmski festival

Kultura 31. aug 201610:49 > 11:00
Reuters

Večeras počinje 73. Venecijanski filmski festival, u čijem glavnom takmičarskom programu provjereni filmski autori kreću u trku za "Zlatnim lavom".

Ove godine u Veneciji će svoju premijeru imati novi filmovi Terensa Malika, Andreja Končalovskog, Emira Kusturice, Denisa Vilneva, Vima Vendersa, Amata Eskalantea, Toma Forda, Fransoa Ozona…

Filmski sajtovi napominju da se sa nestrpljenjem očekuje Malikov film “Putovanje života”, dokumentarac sa naratorom glumicom Cate Blanchett, koji se bavi postankom svijeta.

Sa nestrpljenjem se očekuje i novi film venecijanskog slavljenika Končalovskog “Raj”, zatim Kusturicino novo ostvarenje “Na mliječnom putu” sa Monicom Bellucci, a koje će biti prikazano posljednjeg dana Festivala, 9. septembra.

Film Denisa Vilneva “Dolazak” bavi se prvim kontaktom ljudi sa vanzemljaskom civilizacijom, dok filmski kritičari apostrofiraju i film Kristofera Mareja “Slijepi Krist”, koji govori o čovjeku koji živi u čileanskoj pustinji i vjeruje da je on – lično Krist.

Festival će biti otvoren večeras filmom “La la Land” Demijena Šazela, a žirijem predsjedava Sem Mendez, autor poznat po ostvarenju “Američka ljepota”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.