Novak iz Laibacha: Kako je bilo nastupati u Sjevernoj Koreji

Kultura 18. aug 201709:55 > 10:06
N1

Kultna grupa bivše Jugoslavije "Laibach" postala je prva strana grupa u historiji kojoj je dozvoljen nastup u izolovanoj Sjevernoj Koreji. Na osnovu ovog nastupa snimljeno je ostvarenje "Liberation Day", koji je 16. augusta prikazan na SFF-u, a o detaljima za N1 govorio je Ivan Jani Novak, član benda.

Prirodno se dogodilo da Sjeverna Koreja i Laibach idu zajedno. To je išlo preko našeg prijatelja i saradnika Mortena Travicka, režisera filma i glavnog glumca. On ima dobre relacije sa sjevernokorejskim ministarstvom za kulturu jer je tamo radio mnoge projekte. Oni mu vjeruju i imaju povjerenje u njega, on im je predložio Laibach i oni su to prihvatili“, kazao je Novak za N1.

Kaže da Sjeverna Koreja jeste drugačiji svijet, ali da imaju sistem unutar kojeg funkcionišu.

Bilo je jako dobro, jako interesantno. To je drugačiji svijet. Ljudi su isti kao drugdje, imaju neki svoj sistem unutar kojeg funkcionišu. To je malo strano ostatku svijeta, ali kad sve to prihvatiš vidiš da je ko i svugdje“, istakao je i kazao:

Kad smo pravili program za Sjevernu Koreju, znali smo da oni nisu upoznati sa Laibachom pa smo preradili nekoliko poznatih korejskih pjesama i pjesme iz kolekcije ‘Moje pjesme, moji snovi’. Napravili smo poseban program za Sjevernu Koreju. Što se tiče kostima, jako su nam se sviđali njihovi civilni kostimi i napravili su nam takve. Izgledaju kao uniforme, ali nisu, to su civilni kostimi“, dodao je Novak.

Da li je u Sjevernoj Koreji prisutna apsolutna cenzura?

Što se tiče cenzure, oni imaju cenzuru kao svugdje u svijetu. Mi smo to tako prihvatili: Cenzor je neki stari čiko koji mora odraditi svoj posao, i moramo ga slušati. Imaju svoj internet, neku vrstu intraneta. Ja ne bih rekao da je nedostatak interneta lišenje slobode, niti tu kod nas, niti kod njih. Ako je zaključiti na osnovu onog što smo vidjeli u tih deset dana, oni vode kvalitetan život. Vode prisne kontakte, nisu opterećeni internetom, vijestima. Ne znaju ko je Michael Jackson, ne znaju o tim stvarima koje su ustvari nebitne“, poručio je Novak.

Ivan Jani Novak je kazao da treba razumjeti tamošnju politiku u kontekstu prirodne religiozne prakse.

Treba razumjeti njihovu politiku u kontekstu njihove prirodne religiozne prakse. Zvanična religija nije zabranjena, ali nije ni proširena nego je politika preuzela funkciju religije. Teško je objasniti taj politički moment, ali tako je kako je“.

Kazao je da je film “Liberation Day” prikazan i visokim dužnosnicima u Sjevernoj Koreji, te da su kazali da je objektivan.

Kod njih se puno pleše, svi plešu. Mi smo bili u periodu kada se slavi godišnjica oslobođenja od vladavine Japana pa je bilo malo više slavlja, ali inače to je dio njihove kulture. Mi smo pokazali taj film i tim dužnosnicima Sjeverne Koreje nakon što smo napravili film i složili su se da je to objektivno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.