Šešum: Bitno je sačuvati nematerijalni dio baštine BiH

Kultura 17. mar 201510:19 > 10:31
N1

O svjetskoj baštini u našoj zemlji govorio je Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH, koji je bio gost Novog dana na N1 televiziji.

BiH je, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, zvanično kandidovala stećke za listu svjetske baštine UNESCO-a. Šešum je kazao da bi odluka trebalo da bude donesena 2016.

Po onome što smo vidjeli do sada možemo očekivati da će sve biti završeno uspješno.”

Proces nominacije trajao je 5 godina. Na pitanje voditeljice Novog dana, Alme Dautbegović-Voloder zašto je proces trajao dugo, Šešum je rekao: “Nije trajao dugo, trajao je koliko je trebao. Treba uzeti u obzir kompleksnost procesa, četiri države učesnice, desetine stručnjaka. U toku nominacijskog procesa nije bilo nikakvih problema niti političkih niti stručnih. Fajl je završen 8. aprila prošle godine, ali je bilo potrebno osam mjeseci da bi se sve uvezalo.”

BiH na listi 936 dobara Svjetske baštine već ima dva spomenika – mostove u Mostaru i Višegradu. Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a vrši stalni monitoring nad njima.
Ove godine proslavljamo godišnjicu upisa Starog grada u Mostaru na Listu svjetske baštine. Uvijek može bolje, ali BiH čini sve što je u njenoj moći da ispuni uslove koje postavlja UNESCO.”

U slučaju Starog mosta je čak postojala prijetnja da bude skinut sa UNESCO-ve liste, zbog spratnosti obližnjeg hotela “Ruža”. U Višegradu je bila sporna fasada hotela “Višegrad”, ali i nedozvoljeni radovi u samoj blizina mosta.

Šef ureda UNESCO-a u BiH je rekao da su svi problemi prije nekoliko godina riješeni i prevaziđeni.

Na pitanje šta se zapravo dešava, kada se neki spomenik skine sa liste svjetskog naslijeđa i šta to znači za kandidature drugih spomenika, Šešum je rekao da “to znači problem za državu jer ne može dalje nominovati.”

Nema direktnog skidanja s liste, recimo da postoji žuti karton. Kada se stavi na listu ugroženih spomenika u kojem se moraju ispuniti preporuke, a ukoliko se ne ispune dolazi do skidanja spomenika s liste. To znači problem za državu jer sprječava daljnje nominacije.”

Da bi se našao na listi UNESCO-a spomenik mora imati nešto što ga izdvaja od ostalih u svijetu i da ima univerzalne vrijednosti, konstatovao je Siniša Šešum.

Na tzv. “privremenoj listi” trenutno je još dobara sa šansama da se nađu na Listi svjetske baštine. Od Jajca, preko Sarajeva do Vjetrenice.

Trenutno se radi na ponovnoj nominaciji Jajca, bila je jedna incijativa prije dvije godine da se počne raditi na nominaciji Vjetrenice. Države indivudialno mogu predlagati spomenike ili lokacije za listu Svjetske baštine“, kazao je Šešum.

UNESCO-u je veoma važna i nematerijalna baština. Kada se nematerijalne baštine jednom izgube, vrlo ih je teško ili praktično nemoguće vratiti.

Kada jednom izgubimo element nematerijalnog dobra to je gotovo nemoguće vratiti. Bitno je da nematerijalna baština ima kontinuitet, također vrlo je bitno sačuvati nematerijalni dio baštine”, rekao je Šešum.

Iz BiH je, za sada, nematerijalnom svjetskom baštinom proglašen samo Zmijanski vez, ali već se radi na nekoliko drugih nominacija.

Ministarstva kulture jako puno rade, a dokaz tome je i proglašenje Svjetskom baštinom Zmijanski vez“, smatra Šešum.

Na pitanje šta grad Konjic čini specifičnim gost jutarnjeg programa N1 televizije je odgovorio
Čini ga tradicija, prenošenje umjetničkog zanata. Nadamo se da će Konjic biti upisan na nematerijalnu listu Svjetske baštine. Mi moramo nastaviti s listom nematerijalne svjetske baštine, gdje spadaju i skokovi sa Starog mosta, kolo, sevdalinka. Trebamo se ugledati na Hrvatsku koja je upisala blizu 20 nematerijalnih baština.”