Strašni: U ratu ako nije bio 'golf', nije ozbiljan automobil

Kultura 09. apr 201914:09 > 14:10
N1

Izložba fotografija "I vozila ubijaju, zar ne? – gradski pejsaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo" autora Milomira Kovačevića Strašnog bit će otvorena večeras u sarajevskoj Galeriji "Zvono".

Milomir Kovačević Strašni u ponedjeljak je u okviru programa “Modul Memorije” Festivala MESS dobio Nagradu za doprinos očuvanja kulture sjećanja.

I ovom postavkom Strašni daje doprinos, sjećajući se automobila koji su “stradali” u ratu.

Automobili su bili vrijedni tokom rata za prevoz do posla, ranjenika do bolnice i mnoge druge situacije.

“Neka naša svakodnevnica je bila da vidimo na ulici spaljena, razvaljena, uništena auta. A imati auto u ratu je bilo nešto bitno. Za mnoge potreba”, kaže Strašni uoči večerašnje izložbe, prisjećajući se da je u ratu bilo najviše “golfova”.

“Ako nije bio “golf” nije se pikao da je ozbiljan”, ustvrdio je Strašni dodavši da je prvi put ove fotografije objedinio.

Uz fotografije automobila Strašni je izložio i seriju fotografija koja je nastala “slučajno” i to zbog jednog automobila.

Milomir Kovačević Strašni kaže da se u ljeto 1992. u podnevnim satima zatekao preko puta Čeke u Šipadu. Sjeća se da se, nakon što je čuo prasak, sakrio pored jednog auta. Sutradan je našao film u aparatu, nije se sjećao ni kad ga je stavio ni šta je snimio.

Kada je razvio film, prisjeća se on, imao je šta vidjeti – potresne fotografije, cijeli film koji je nesvjesno snimio. A to auto mu je taj dan spasilo život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad