Ti si pokazao da živiš punim plućima i da svi mogu učiti od tebe. Hvala ti!

Kultura 30. jun 202012:44 > 12:45
N1

Preminuo je iznenada omiljeni bosanskogercegovački komičar Jasmin Džemiđić, prepoznatljiv po svojem izuzetno pozitivnom životnom stavu unatoč cjeloživotnoj teškoj bolesti koja je bila glavna tema njegovih stand-up nastupa. Pošto je bio u invalidskim kolicima, za sebe je znao duhovito reći kako je on predstavnik novoga žanra Sit-down komedije (sjedeće komedije).

Autorica knjige «Komedija sa stavom», teoretičarka humora dr.sc. Dragana Vučić Đekić posvetila je prošle godine svoje izlaganje na znanstvenom skupu na Hvaru stand-up nastupima komičara koji su svoje životne teškoće, traume i tragedije tranfsormirali u formu komedije na pozornici. Među njima je i bosnaskohercegovački komičar Jasmin Džemiđić čija iznenadna smrt posebno potiče na razmišljanje o svim društenom važnim porukama koje je iznosio u formi stand-up komedije.

VEZANE VIJESTI

Džemiđićeva stand-up komedija je imala višetruku funkciju: oblik suočavanja s teškom bolešću i svim poteškoćama koje nosi, nasmijavanje publike i povrh sveg kritika društva koje nema dovoljno razumijevanja za osobe s invaliditetom. Prenosimo ulomke iz znanstvenoga rada o Jasminu Džemiđiću, koji će u cjelosti biti objavljen u hvarskome zborniku ove godine.

“Bosansko-hercegovački komičar Jasmin Džemiđić od rođenja boluje od cerebralne paralize. Međutim, pokazuje kako je stav u životu kojeg je preslikao u stav stand-up komedije pitanje izbora: ‘Prihvatiš li svoje stanje tijekom nekog vremenskog razdoblja u životu, onda ga možeš i navesti u svoju korist. Ne pomiriš li se s tim, onda je je životni put duplo teži. Ja sam odlučio da ne želim biti onaj koji će cijeli svoj život kukati i plakati nad svojim stanjem, već sam shvatio u jednom trenutku da ću ga maksimalno iskoristiti za vlastiti probitak.’

Paradoks smijeha jest što on proizlazi iz boli, patnje, nepravde, krutosti i nemoći, kao oblik otpora prema zadanome poretku stvari kojeg jedino može promijeniti subjektivna percepcija i nova interpretacija.

Pirandello tvrdi “da se u humoru nalazi i bolna strana veselja, i smiješna strana ljudske boli”. (Pirandello prema: Perišić 2010: 129)

Ukoliko se život promatra kao niz zadatosti, pravila, struktura, prirodnih i društvenih zakona, normi i kanona koje je konstruirao ljudski um, onda je taj isti um sposoban reskonstruirati svijet i odnose koji u njemu ezgistiraju i uspostaviti, posredovanjem humora, novu logiku.

Glavna tema u nastupima Jasmina Džemiđića su poteškoće na koje nailaze osobe s invaliditetom u svakodnevnim pokušajima integriranja u društvo. Komičar ponajprije ismijava vlastite poteškoće i nedostatke što je u stand-up komediji preduvijet za ismijavanje drugih objekata.

Transkript nastupa u The Pub Stand Up Comedy Show pokazuje kako komičar već u prvim trenucima nastupa posredstvom humora uspijeva maknuti četvrti zid između sebe i publike. Četvrtog zida u stand-up komediji i ne smije biti, ali u slučaju nastupa osoba s invaliditetom zid se javlja u vidu predrasude koju mnogi imaju prema izvođaču.

Transkript nastupa iz The Pub Stand-up Comedy Show2:

J. Džemiđić: Dobra večer

Publika: plješće i stoji

J. Džemiđić: Je li to vi namjerno stojite da mene provocirate?

Publika: smijeh i pljesak

J. Džemiđić: Kako vas nije … Vidi onaj hoda!

Publika: Gromoglasan smijeh i pljesak koji traje čak 30 sekundi!

J. Džemiđić: Ne pada mi napamet da pričam o lošim stranama osoba s invaliditetom. Evo ja sam ove čarape kupio kad sam bio prvi osnovne (pokazuje u svoje čarape) I dan danas, niti ih prljam niti išta.

Publika: Gromoglasan smijeh, pljesak, ovacije

J. Džemiđić: Što ti je sažaljenje!

Publika: smijeh

U epizodi showa Audicija3, Jasmin Džemiđić se odvažio u stilu vrhunskih komičara na interakciju s članovima žirija koji su procjenjivali nastupe izvođača.

Ocjenjivati osobu s invaliditetom je vrlo nezahvalna zadaća jer sama svijest o njezinom društvenom položaju pobuđuje empatiju dok se od ocjenjivača očekuje da budu objektivni.

Međutim, komičar s invaliditetom nije otežao zadatak ocjenjivačkome sudu jer je zadovoljio sve kriterije uspješnoga stand-up nastupa.

Analizirani stand-up nastup Jasmina Džemiđića pobuđuju u gledatelju refleksiju potičući na preispitivanje sustava životnih vrijednosti. To posebice potvrđuju reakcije publike i žirija u showu Audicija.

Na kraju nastupa stand-up komičara Jasmina Džemiđića svi članovi žirija su u svom osvrtu naglasili kako ih je njegova stand-up izvedba ganula, nasmijala te potaknula na introspekciju i promišljanje istinskih životnih vrijednosti uz zaključak: “Ti si pokazao da živiš punim plućima i da svi mogu učiti od tebe. Hvala ti!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad