Jasminovo oružje bilo je humor: "Sa njim je otišao čitav jedan svijet"

Kultura 30. jun 202017:32 > 17:38
N1

Stand-up komedija Jasmina Džemiđića je imala višestruku funkciju: oblik suočavanja s teškom bolešću i svim poteškoćama koje nosi, nasmijavanje publike i povrh sveg kritika društva koje nema dovoljno razumijevanja za osobe s invaliditetom. Volio je pozorište, smijeh i publiku.

“Kao što Miro Gavran kaže kad umire glumac ne umire samo jedan čovjek, nego stotinu likova i publika zajedno s njim i mnogo života. Sa Jaskom je otišao čitav jedan svijet. Iako nije bio profesionalan glumac, on je magično pripadao pozorištu i energiju koju je unosio u teatar je bila nevjerovatna”, kazao je Adnan Rešić iz Pozorišta mladih Sarajevo.

Upravo na sceni Pozorišta mladih, Jasmin je imao priliku glumiti i plesati u fizičko-dokumentarnoj predstavi “All Inclusive”. I poziv da učestvuje u plesnoj predstavi, on je na svoj način prokomentarisao – humorom.

“Ja sam kontao zezaju se sa mnom, čuj hoću li plesati. Trebam prvo naučiti hodat pa onda plesati”, govorio je tada Džemiđić.

Upravo kroz humor i vedar duh, pamtiće ga i koleginica Merima Dervović, sa kojom je učestvovao u predstavi koja govori o različitosti, tijelu, diskriminaciji.

“Ostaće mi u sjećanju kao sjajan prijatelj, komičar i aktivista za prava osoba sa invaliditetom koji je svojim radom pokušavao da napravi promjene za dobrobit svih nas”, rekla je Dervović.

Karijeru komičara počeo je u Magacin kabareu, a u sklopu projekta “Sit down komičar”, Jasmin je obišao na desetine gradova u BiH, gdje je sa kolegama održao radionice i nastupe, te ukazao na činjenicu da bi umjetnost trebala biti inkluzivna.

Za Jasmina sam čuo kao za pobjednika. Jasminov život je bio niz pobjeda. Njegovo oružje bilo je humor. Uvjeren sam tamo gdje je sada da će opet da pobjedi i da će nastaviti da pobjeđuje. Sarajevo i BiH su sinoć izgubili velikog umjetnika i velikog čovjeka”, naveo je Emir Kapetanović, direktor Magacin kabarea.

Od Jasmina su se na društvenim mrežama oprostili brojni prijatelji i kolege. Mnogima će nedostajati njegov vedar duh, smisao za humor, koji je često bio surov, a glavna tema u njegovim nastupima su bile poteškoće na koje nailaze osobe sa invaliditetom, jer komičar prije svega mora ismijavati vlastite nedostatke kako bi mogao ismijavati druge. A njemu je to išlo itekako od ruke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad