Zavirite u "Architouch“ Ljiljane Majkić – jedinstveni spoj mode i arhitekture

Kultura 26. aug 202015:29 > 15:31
N1

Izložba “Architouch“ donosi retrospektivu rada istaknute bh. umjetnice i dizajnerice Ljiljane Majkić za posljednjih 10 godina njenog rada. U galeriji Collegium Artisticum publika ima priliku vidjeti spoj dizajna i arhitekture, a sama umjetnica kaže da njene modele mogu nositi hrabre, odvažne i smjele, dame. Izložba će biti postavljena do 15. septembra.

Spoj modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti je najkraći opis radova istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić. Retrospektivna izložba nosi naziv po kolekciji “Architouch“ u kojoj umjetnica, ne prateći modne trendove, inspiraciju pronalazi u arhitekturi.

“Čisto u nekim arhitetonskim oblicima, skulpturama, zato svi ti moji radovi imaju te skulpturalnosti, arhitekturalnosti, dakle u principu u svemu što nas okružuje. Ja sam neko ko ne voli da prati trednove bar u svom radu, možda bi to bilo isplatnije meni, lakše za preživjeti da pratim te trendove, ja prosto volim da stvaram svoje trendove”, rekla je.

Neopterećena svjetskim modnim trendovima, Ljiljana Majkić kroz zaigranost i slobodu, te eksperimentalnim pristupom kreiranju, daje posebnu viziju svojim radovima.

“Strašno talentovana osoba, kreatorica, modna dizajnerica i onda kada ona radi tako inspirativne stvari ta njena inspirativnost se prenosi na sve ostale svere, tako da je meni bilo lako da učestvujem u ovom projektu sa njom”, navela je Miomirka Mila Melank, grafička dizajnerica.

Tri godine je Collegium Artisticum dogovarao sa umjetnicom da predstave radove koji su nastali poslijednjih 10 godina. Za Ljiljanu Majkić je, Collegium Artisticum, koji ove godine slavi 45 godina postojanja, od posebne važnosti jer je upravo u ovoj galeriji realizovana njena prva multimedijalna izložba “Obuci svoje snove“.

“Ono što ja mogu istaći kao kustosica kod Ljiljane Majkić jeste to specifično tretiranje tekstila i savremenog odjevanja, eksprimentalni pristup modnom dizajnu, i ono čemu ona teži jeste suptilno prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti”, rekla je Sanela Nuhanović, kustosica Collegium Artisticuma.

Umjetnica kaže kako ne pravi razliku među klijenticama, no, ima rečenica koju nikako ne voli čuti.

“Posebno kad dvije dođu, pa probaju, pa kažu: ‘Ma nisi mi to ti’, to je rečenica koju najviše mrzim. Zato što morate probati da vidite da li ste vi neko drugi u tom nekom novom komadu. Treba sve isprobati i onda shvatite da li je to na vama dobro, ovako neki strah postoji”, rekla je Majkić.

U galeriji Collegium Artisticum izloženo je 30-ak modela, na printanom platnu posjetioci mogu vidjeti fotografije iz zadnje kolekcije “Architouch“, kao i 20-ak fotografija iz predhodnih kolekcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad