Završena akcija "Ja sam muzej", učestvovalo 3.000 građana

Kultura 10. sep 201512:08 > 12:13
N1

Rečenicom "Ovo je pobjeda" danas je i zvanično završena akcija "Ja sam muzej" u kojoj je učestvovalo čak 3.000 građana.

Zemaljski muzej trebao bi da se otvori u utorak 15. septembra u 14 sati, za što postoji konsenzus svih nivoa vlasti.

Kanton Sarajevo dosad je uplatio sva obećana sredstva u iznosu od 134.000 KM, ali ipak, direktor muzeja Adnan Busuladžić, na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je da do otvaranja neće doći ukoliko se do utorka ne uplate sva dogovorena sredstva.

“Kanton Sarajevo uplatio je sva planirana sredstva (134.000 KM), Vlada Federacije BiH samo pola iznosa (300.000 KM), a Vijeće ministara nije dalo nijednu marku. Do 15. septembra sve se mora uplatiti, inače ćemo imati problema na otvaranju. Zahvaljujem se svim donatorima, dobili smo kvalitetan odnos radnika i građana, hvala vam”, kazao je Busuladžić.

Prisutnim novinarima obratile su se Aida Kalender i Ines Tanović Sijerčić koje su najzaslužnije za pokretanje akcije #JaSamMuzej.

“Akcija #JaSamMuzej promijenila je svijest građana o kulturu, poboljšala je odnose među zaposlenima i pokazala pravu vrijednost Zemaljskog muzeja. Od 3. augusta do 9. septembra, do kada je trajala akcija učestvovali su kulturni i sportski radnici, studenti, novinari, predstavnici ambasada i brojni građani”, podvukle su članice akcije.

“Samo za mjesec dana našu stranicu Jasammuzej.ba posjetilo je 15.000 ljudi, a Facebook stranicu pet hiljada. Vijest da će Zemaljski muzej biti otvoren stigla je čak do Južnoafričke Republike”, kazala je Ines Tanović Sijerčić.

U ovom trenutku, emocije radnika Muzeja koji godinama nisu dobili plaću, ponovo su probuđene. Prema najavama, u obnovu Zemaljskog muzeja uložit će se više miliona KM od različitih donatora.