Stand up komičar u kolicima: Smijehom protiv hendikepa

Kultura 01. dec 201517:08 > 19:31
N1

Jasmin Džemiđić, stand up komičar sa indvaliditetom, svojim humorom sve više osvaja publiku, ali i tretira odnos društva prema osobama u kolicima. O životu i smijehu, sa Jasminom smo razgovarali prije Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Znajući da za umjetnost ništa nije tako sveto da se ne može pretvoriti u vlastitu parodiju, Jasmin Džamiđić, stand up komičar sa invaliditetom, smije se na svoj račun.

“Ja sam osoba sa invaliditetom. Naime, kao što vidite, ja imam strabizam”, kaže Jasmin.

Stepenicama, rupama na cesti, trotoarima i nepropisno parkiranim automobilima ne može ništa. Radije se smije, a nasmijava i druge kako bi rušio barijere u ljudskim glavama.

“Zato što ljudi razmišljaju kako se to dešava tamo nekome. Ja nemam nikoga u kolicima u porodici i automatski ne znam kako je to i nemam ni namjeru ni volju da naučim kako je to“, priča stand up komičar.

Dječija paraliza Jamina je doživotno osudila na kolica. A dječiji san da se popne na daske koje život znače je odrastao sa njim. Stand up kojim tematizira svoju situaciju odabrao je zahvaljujući arhitektonskom rješenju Kamernog teatra i vijugavim stepenicama koje je potrebno savladati da bi se popelo na treći sprat.

“Kada su se pravile institucije kulture, malo ko je razmišljao o osobama sa invaliditetom, da one dođu i pogledaju predstavu ili da odu u kino, a kamoli da su razmišljali o tome da osobe sa invaliditetom budu učesnici”, komentariše Džemiđić.

A onda je odlučio da nasmijavajući publiku širom zemlje ukaže na ozbiljnost situacije.

“Tako je i nastala ideja o toj turneji koju smo kasnije realizovali gdje smo u svakom gradu apelovali na institucije vlasti da na neki način obrate više pažnje na svoje građane sa invaliditetom, bez obzira na to što se ti građani ne pojavljuju puno na ulicama. Ali, kako da se pojavljuju kada na svakom koraku imate trotoar, rupu, parkirano auto i apsolutno je nemoguće za osobu u kolicima da se kreće”, priča Jasmin.

Sa titulom prvog “sit down” komičara, koju je sebi ponosno dodijelio, Jasmin je odučan: neće biti predstavnik samo osoba u kolicima, nego svih osoba sa invaliditetom. Iako ismijava sve što ga nervira, politiku ne dira. Boji se, kaže, da mu ne oduzmu ovo malo invalidnine.