"Ministrica posjećuje samo događaje koji se tiču Hrvata"

Kultura 04. feb 201618:04 > 19:26
N1

Sedam institucija kulture uložilo je žalbe na odluku Ministarstva kulture i sporta FBiH o transferu novca za kulturu od značaja za Federaciju BiH.

Žalbe se ulažu zbog nezakonitosti postupka, a kriterijumi iz Javnog poziva nisu poštovani po više osnova. Sredstva su dijeljena po etničkom kriteriju koji nije zakonom propisan. Međutim, ni nakon šest sedmica iz Vlade i Ministarstva nema odgovora.

Kulturni radnici u Federaciji BiH su ogorčeni. Nezadovoljni su raspodjelom sredstava za kulturne događaje, koje je dodijelilo federalno Ministarstvo kulture i sporta. Traže obnovu postupka. Kako kažu, nezakonito su dodijelila sredstva za najmanje 17 korisnika koji nisu imali pravo konkurisati na Javni poziv, u iznosu od najmanje 241.000 KM.

Sredstva su dobile i organizacije koje se bave turizmom, ekologijom ali i mediji. Kao primjer navode RTV Kiseljak, OLD TImer klub Fojnica i G-TOUR Međugorje.

“Još uvijek ima mogućnosti da se postupak obnovi, onak kako mi zahtjevamo, a to je po kriterijumima Vlade FBiH na koje mi nemamo nikakvu primjedbu, ali imamo primjedbu na to što kriterijumi nisu poštovani i zato što se zapravo kroz ovu odluku provela jedna politika etničke podjele u kulturi što je udar na slobodu govora i međunarodnu kulturu u BiH. To je diskriminacija ljudi koji imaju multikulturalni pogled na svijet”, smatra reditelj Haris Pašović.

Festivalima sa dugogodišnjom tradicijom koje se bave promocijom međunarodne kulture sredstva su smanjena za 65 posto u odnosu na protekle godine. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS s dugogodišnjom tradicijom podrška je znatno smanjenja, ali su zato kao projekti od internacionalnog značaja tretirani “Dani kosidbe – Kupres 2015” ili smotra hrvatskog folklora u Žepču.

Kulturni radnici su posebno zabrinuti što ministrica Zora Dujmović dijeli kulturu na bošnjačku i hrvatsku kulturu u BiH, a kako tvrde, na uštrb objektivno internacionalno značajnih projekata.

“Sudeći prema sajtu Ministarstva, ministrica je u protekloj godini posjećivala, kulturne događaje i one događaje za koje je ona smatrala da su kulturni koji se tiču Hrvata u BiH. Ona jednostavno nije dolazila ni na jednu međunarodnu manifestaciju, događaj, program, festival bilo šta. Bilo je nekih kontakata, znate vi morate da zovete 50 puta da biste eventualno dobili neki sastanak kod ministrice”, otkriva Pašović.

Ni na poziv N1 za izjavu ministrica nije odgovarala, iz njenog kabineta su nam rekli da je na službenom putu te kako nije u mogućnosti dati izjavu.

A poređenja radi, na službena putovanja u prvoj polovini 2015. potrošeno je 960.000 maraka. A ovim javnim pozivom za kulturu milion i 300 hiljada. Kulturni radnici poručuju kako će sačekati još neko vrijeme. Ne isključuju ni odlazak na sud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.