Sarajevski haustor u koji je doslovno ušla kultura

Kultura 18. feb 201619:28 > 19:34
N1

Svakodnevno ulazite u svoj haustor i ne sviđa vam se ono sto vidite? Jedan sarajevski haustor je pretvoren u prvu javnu galeriju u BiH. U pitanju je trajna izložba umjetnina u haustoru u kojem ljudi žive.

Grupa umjetnika se potrudila da haustor izgleda lijepo, te omogućili stanarima da osjete duh umjetnosti na mjestu stanovanja. Umjetnost se daje ljudima, da je oni primaju…

Cijela priča o uljepšavanju jednog od sarajevskih haustora nastala je iz nezadovoljstva svakodnevnicom…

“Jednog jutra sam išla na posao i pogledala ružne zidove svog haustora”, objašnjava Lejla Kusturica, organizator izložbe.

Izložba je trajnog karaktera, a u ovom haustoru svoja djela izložila su četiri umjetnika. Ipak, zanimalo nas je koliko je ovaj način predstavljanja umjetničkih radova bezbjedan na ovakvom prostoru…

“Komšije imaju zaštitnički odnos”, tvrdi Lejla Kusturica.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez odobrenja i podrške kućepazitelja zgrade.

“Ponosan sam na svoje komšije. Ovdje ulazi kultura”, ističe Čamdžić Edhem, kućepazitelj zgrade.

A evo i šta misle komšije…

“Meni je ovo sjajno, pogotovo zato što ima mnogo ovakvih neiskorištenih prostora. Moram sa oduševljenjem da pozdravim i podržim”, kazao je Filip Balunović.

Svako ko je zainteresovan i želi nešto slično u svom haustoru može se prijaviti putem Facebook stranice H:ART uz saglasnost stanara i kućepazitelja zgrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.