Sve spremno za najveći baletski spektakl "Labuđe jezero"

Kultura 03. mar 201612:53 > 04. mar 2016 08:55
Facebook

Baletni spektakl "Labuđe jezero" u izvedbi plesnog ansambla Carskog ruskog baleta stigao je u Sarajevo, a večeras će sa početkom u 20:00 sati biti izveden u dvorani Juan Antonio Samaranch - Zetra.

Balet koji je komponovao Pjotr Ilich Tchaikovsky sarajevska publika vidjet će na spektakularnoj sceni, koji će pratiti vrhunski razglas uz očekivanu fenomenalnu kostimografiju i rasvjetu te četiri projekciona platna.

Ulaznice su, kako su nam potvrdili iz Sarajevodiska rasprodane, te je suštinski za večerašnji – rijetko viđen spektakl u Sarajevu sve spremno. Iz organizacije su nam potvrdili i to da su zbog velikog interesovanja javnosti organizatori odlučili u prodaju pustiti dodatni broj ulaznica, po cijeni od 25 KM, a mogu se ekupiti na blagajnama BKC-a, plato Skenderija, prodajna mreža i portal kupikartu.ba.

Ruski carski balet se prije desetak godina predstavio sarajevskoj publici u istom prostoru, a za predstavu se tražila ulaznica više.

“Labuđe jezero” je postavljeno i u tuzlanskom Mejdanu i zeničkoj Areni na, također, rasprodanim predstavama.

Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista Bolshoi teatra, dobitnik brojnih priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Anokshin, solista ansambla Igor Moiseev, a na inicijativu primabalerine Maye Plisetskaye, majke kraljice ruskog baleta te simbola Bolshoi teatra.

Plesni ansambl okuplja 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela, ali i djela savremenih autora.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

Njihove predstave odlikuju virtuozan ples i prekrasni kostimi Bolshoi i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.