Kurić: Bilo je dobrih i loših stvari koje je Drmać radio

Kultura 16. mar 201617:04 > 17:12
N1

Mario Drmać više nije v. d. direktora Pozorišta mladih u Sarajevu. Odluka je to Upravnog odbora kulturne institucije. Ministar kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prokomentarisao je odluku koja je iznenadila mnoge kulturne radnike u Sarajevu koji smatraju da je ova odluka politička, a ne stručna.

Drmać je funkciju v. d. direktora Pozorišta mladih preuzeo 11. septembra prošle godine kada je potpisao šestomjesečni ugovor i od tada napravio odlične rezultate. Iako su njegove kolege iz ove teatarske kuće očekivale da će Drmać biti i zvanično imenovan za direktora, to se ipak nije dogodilo.

Kako su naveli, dok je obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora, sarajevsko Pozorište mladih u pravom smislu te riječi “oživjelo” u repertoarskom i svakom drugom smislu, a glavnog “krivca” su vidjelu upravo u ministru kulture u Vladi KS.

“Njemu je istekao mandat. Taj isti Upravni odbor koji je danas zasjedao je njega imenovao. Na Upravnom odboru je da li će njega ponovo izabrati ili novog vršioca dužnosti. Ministar niti smjenjuje niti razrješava, to radi Upravni odbor”, kaže Kurić za N1.

Na konstataciju da Drmać iza sebe u proteklih šest mjeseci ima rezultate, Kurić je kazao da će o njegovim rezultatima govoriti Skupština Kantona Sarajevo.

“Neko je mišljenja da ima rezultat, neko da ih nema. Uvijek ima ‘za’ i ‘protiv’ u programskom smislu. Da li je jedna dječija predstava u šest mjeseci taj rezultat, o tome možemo razgovarati. Ili je to moglo biti više u programskom smislu, a ne da se obnavljaju predstave. Naravno, one trebaju biti prioritet”, kazao je Kurić.

Na upit da nam kaže da li je on kao ministar kulture u Vladi Kantona Sarajevo zadovoljan radom Pozorišta mladih u proteklih šest mjeseci, Kurić je kazao da je bilo i dobrih i loših stvari koje je Drmać radio.

“To je sad stvar procjene, Ministarstvo ima izvještaj koji je predala Skupštini i ona će odrediti po tom pitanju. Oni su izbacili konkursnu proceduru za tu poziciju prije mog dolaska. U toj konkursnoj proceduri su van zakona propisali da direktor može biti samo sa završenom Akademijom scenskih umjetnosti što u tom momentu nije bilo zakonski. U zakonu se navodi da može biti jedna od umjetničkih akademija ili Filozofski fakultet i nema potrebe da se neko ljuti ako nije zakonski regulisano. Zbog toga je poništen i onda se ušlo u neku priču da li se sumnja ili ne sumnja. Moramo se naučiti poštovati zakon”, dodao je Kurić.

Nakon smjene Drmaća, njegove kolege su na društvenim mrežama burno reagovale. 

“Uvijek su jedni za jednog glumca, drugi za drugog. Pitanje je samo ko kako reaguje. I ja sam kolega glumac i to znam. Naravno da se Drmać može prijaviti na konkursnu proceduru, to je nešto što je prirodno i normalno. Neka se prijave svi koji ispunjavaju uslove”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.