Članovi Umjetničkog savjeta uz Drmaća: Ima li fair playa?

Kultura 18. mar 201612:47 > 13:05
N1

Smjenu Marija Drmaća sa mjesta vršioca dužnosti Pozorišta mladih Sarajevo, slijedile su ostavke i članova Upravnog odbora te institucije. Tri člana podnijela su ostavke zbog toga što su namjeravali produžiti Saradnju sa Drmaćem, koji je u proteklih šest mjeseci obavljao tu dužnost. Uslijedile su i reakcije Umjetničkog savjeta Pozorišta mladih.

Na njegovu poziciju će biti imenovana nova osoba, donesena je odluka o formiranju novog Upravnog odbora na sjednici KS. S druge strane, Umjetnički savjet, čija je funkcija i zadatak u proteklih nekoliko mjeseci bio da unaprijedi rad kulturne insititucije, koja je bila zapuštena duže vrijeme je trenutno “zamrznut” zbog dešavanja koja imaju veliku pažnju javnosti proteklih dana. 

Umjetnički savjet koji je funkcionisao u sklopu Pozorišta mladih Sarajevo činili su Amra Zulfikarpašić, Nataša Gaon Grujić, Elma Ahmetović, Tatjana Šojić i Admir Glamočak.

Razgovarali smo sa članovima, koji daju podršku svemu onome što je učinio za Pozorište mladih u proteklim mjesecima.

Amra Zulfikarpašić, istaknuta umjetnica, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti, kreatorkom savremene varijante pisma bosančica, i realizatorkom brojnih samostalnih izložbi koje su prikazane na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu kazala je da više neće biti član Savjeta zbog nepravde koja se čini. 

Sličan stav ima i Nataša Gaon Grujić, koja je izrazila veliku zabrinutnost što se takve stvari dešavaju i u kulturnim krugovima.

“Radilo se bez naknada, bez honorara, pokušali smo riješiti nagomilane probleme. Žao mi je energije i entuzijazma kojeg je Mario donio u Pozorište mladih”, rekla je za N1.

“Sva dešavanja su me jako potresla, ne samo time što sam dio branše, nego što sam se zatekla u situaciji. Udruženje Bajka priprema Festival Bajke, a dio sadržaja se realizuje u Pozorištu mladih. Kada je Mario primio vijest, bila sam u blizini. Potreslo me kako je on to primio. Znajući ga kao vrijednog čovjeka, voljela bih da bude u situaciji da mu se ponudi mandat na četiri godine, jer je to dovoljno vrijeme da on realizuje sve ono što je zamislio”, kazala nam je Tatjana Šojić, istaknuta bh. glumica koja je također dio Umjetničkog savjeta.

Ona smatra da ako Drmać ostane na funkciji, ako mu se ponudi mandat, to se tiče boljitka pozorišta mladih.

“Ono što ljudi zovu političkim igrama, šta stoji iza toga – ne znam. U našoj sredini se barata istinama, poluinformacijama, fiktivnim činjenicama i niko od nas ne uživa”.

Nije sigurna u šta će se sve razviti, ali trenutno je stvorilo napetu i ružnu atmosferu.

Nepoštene radnje, fair play, kolegijalnost…

Zulfikarpašić nam je u opširnom razgovoru kazala da sve što je izneseno u javnost posljednjih nekoliko dana koliko traje ova trakavica služe kao čista laž upućena na ime čovjeka koji je maksimalno učinio za jako kratko vrijeme.

“Nepoštene radnje su se dešavale na očigled svih nas, kulturnih radnika. Ima li fair playa? Pa čak i sve da je smijenjen potpuno po zakonu – nije moralno, ima li priče o moralu? Ima li priče o poštovanju između glumaca koji su do jučer bili kolege. Na kraju krajeva, sve je tu vidljivo”, ističe Zulfikarpašić.

Stav svih je i taj da je kultura jedini pravo barjak koji mi kao društvo možemo da podnesemo, a neko to želi da uništi.

Zulfikarpašić pogotovo smatra da u ovom “hladnom ratu” koji se vodi između nacija – nastoji se uništiti kultura, koja nas je spasila tokom rata devedesetih.

“Sumnjivo mi je to što neko sistematski želi uništiti”, kaže, dodavši da je povrijeđena i kao čovjek, jer je radila sa Drmaćem i zna kako je bio posvećen poslu.

Pozorište mladih u Sarajevu je samo za novogodišnju, dječiju predstavu ugostilo 6.000 ljudi, za pet mjeseci imali su 16 premijera, 26 odigranih predstava, a iz prostorija koje su pripadale Pozorištu mladih, po preuzimanju mandata su iznesni kamioni šuta i otpada, koji se u međuvremenu nagomilavao tu.

Šojić nam je kazala da je Umjetnički savjet oformljen na bazi dobre volje, ali da zvanično još nema stava oko toga da li će se on raspustiti ili će nastaviti da radi.

“Koliko znam, zvanična informacija nije da su ostvke podnesene. E sada, iskrena da budem – kako je to uređeno, i ko će birati novi Savjet, ne znam”, kazala nam je Šojić.

Mi smo 20 i više godina bili mali iz Pozorišta mladih. Mario je za šest mjeseci učinio sa budemo veliki iz Pozorišta mladih“, ispričala je glumica Elma Ahmetović jučer tokom oštrih razgovora u ovoj instituciji.

Admir Glamočak nam se javio, međutim nalazi se na putu, te je kazao da ne bi volio da zaboravi nešto reći, stoga ćemo na njegovu reakciju morati sačekati. 

Budući da ova institucija treunutno nema v.d-a direktora, ima novi Upravni odbor, ovaj Umjetnički savjet je u stand by modelu, a dok ne dođe do novih imenovanja – teško da ćemo mu znati sudbinu. S druge strane, na pozicije direktora, kao i članova upravnog odbora već se nagađaju brojna imena, no zvanično ništa još uvijek nije potvrđeno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.