VIDEO| Pogledajte šta se danas dešavalo u Pozorištu mladih

N1

Mario Drmać razrješen je dužnosti v.d direktora Pozorišta mladih. Na odluku Vlade KS javnost je burno reagovala. Podrška Drmaću došla je od građana, glumaca, dramaturga, režisera, ali ne i od ministra Mirvada Kurića koji nije podržao njegovo ponovno imenovanje.

U Pozorište mladih dovodi nove ljude. Jedno od imena bi mogao biti Semir Krivić.

Jednoiposatna press konferencija pretvorila se u javnu tribinu. Bezbroj pitanja, niti jedan odgovor.

Zašto Mario Drmać ne može da bude v. d. direktora? Zašto meni nije produžen mandat direktora? Zašto je dao izjavu da ja nisam ništa uradio? Zašto je rekao da je upravni odbor mene smjenio? Zašto ja Mario Drmać nisam sposoban ili nisam podoban?“, pitao je Mario Drmać.

Umjesto odgovora, pitanje Mirvada Kurića: “Šta je poenta? Nismo doveli zidara na to mjesto.

Iz pozorišta će, zajedno sa Drmaćem i tri člana UO.

Kada je došla instrukcija, usmena, ne pismena, da se imenuje jedno drugo ime, mi smo odlučili da ne radimo tako i damo ostavke“, kazao je Semir Dizdarević.

Na njihovo mjesto će novi ljudi.

Šta ima loše u tome što na njihovo mjesto dolaze profesionalci? Vlada bira UO“, rekao je Kurić.

Postavila ga je opcija. I vas je postavila opcija za direktora. Gospodine Rile nije vam ovo Viza za budućnost, živite realnost“, kazao je Dizdarević.

A onda su krenule optužbe. Mladu glumicu Alisu Čajić, Drmaćevu zaručnicu, ministar je optužio za nepotizam. Ona, od kako je završila akademiju, nema mjesto u pozorištu.

Ja sam na predstavi Diplomac i Usamljeni zapad zaradila 13 maraka. I ako je to nepotizam, dobro sam se usrećila“, izjavila je Alisa Čajić.

Rezultati govore u njegovu korist – rekli su za Marija njegove kolege, dramaturzi, režiseri.

Mario je čistio arhiv, molerisao, pisao, stvarao. Preporodio pozorište za 6 mjeseci.

Mi smo 20 i više godina bili mali iz Pozorišta mladih. Mario je za 6 mjeseci učinio sa budemo veliki iz Pozorišta mladih“, ispričala je glumica Elma Ahmetović.

Na kraju Mario Drmać je najavio kandidaturu za direktora ili bar rješenje svog glumačkog statusa. Još nikada nije dobio status glumca prvaka, nego je, uprkos brojnim priznanjima, još uvijek glumac broj tri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.