Bauhaus: Kako je avangardni pokret transformirao modernu umjetnost

Kultura 23. feb 202314:43 0 komentara
Shutterstock

Tokom 20. stoljeća, nekoliko stilova avangardne umjetnosti pomoglo je u oblikovanju moderne umjetnosti. Dok su mnogi od ovih žanrova – uključujući podsvjesni nadrealizam i energični apstraktni ekspresionizam – uglavnom favorizirali slike, Bauhaus pokret je obuhvatio široku lepezu medija, materijala i disciplina.

U rasponu od slika i grafike do arhitekture i interijera, umjetnost Bauhausa dominirala je mnogim izvorima eksperimentalne europske umjetnosti tokom 1920-ih i 1930-ih.

Iako je najuže povezan s Njemačkom, privlačio je i inspirisao umjetnike svih pozadina. Danas se njegov utjecaj može pronaći u umjetnosti i dizajnu širom svijeta, bilo unutar zidova muzeja ili na ulici u predgrađu, piše MyModernMet.

Šta je Bauhaus?

Bauhaus – u doslovnom prijevodu “građevinska kuća” – nastao je kao njemačka škola umjetnosti početkom 20. stoljeća.

Školu je osnovao Walter Gropius, a na kraju se pretvorila u vlastiti pokret moderne umjetnosti koji karakterizira jedinstven pristup arhitekturi i dizajnu. Danas je Bauhaus poznat i po svojoj jedinstvenoj estetici koja inventivno spaja likovnu umjetnost s umjetnošću i zanatom, kao i po svom trajnom utjecaju na modernu i savremenu umjetnost.

Historija

Godine 1919. njemački arhitekta Walter Gropius osnovao je Staatliches Bauhaus, školu posvećenu ujedinjenju svih grana umjetnosti pod jednim krovom. Ta škola je djelovala kao središte za najeksperimentalnije kreativce u Evropi, sa poznatim umetnicima kao što su Josef Albers, Wassily Kandinsky i Paul Klee koji su nudili svoju stručnost kao instruktori.

Bauhaus kao obrazovna ustanova postojala je u tri grada — Weimeru (1919. do 1925.), Dessauu (1925. do 1932.) i Berlinu (1932. do 1933.).

WEIMER

Weimer, zvani Državni Bauhaus u Weimeru, bio je mjesto gdje je Gropius postavio temelje za Bauhaus; tu je uspostavio ideale koji su se smatrali vizionarskim za to vrijeme. Umjetnost, prema njegovom manifestu i programu, treba da ima društvenu ulogu i više ne bi trebala postojati podjela na zanatske discipline.

U Weimeru je „scenska radionica“ bila važan dio edukacije. Režirao ga je Lothar Schreyer od 1921. do 1923., a zatim Oskar Schlemmer od 1923. do 1925. Objedinili su vizualne i izvedbene umjetnosti, te naglasili interdisciplinarni pristup.

DESSAU
Dessau se smatrao žarištem u doba procvata Bauhausa. Nastao je nakon politički motiviranog zatvaranja Weimara. Za to vrijeme krenulo se putem dizajniranja novih industrijskih proizvoda za masovnu potrošnju. (Većina proizvoda i dizajna koji su danas dobro poznati došli su iz Desaua). Tu je Gropius planirao i izgradio čuvenu zgradu Bauhaus.

Drugi direktor Dessaua bio je švicarski arhitekt Hannes Meyer, čija je filozofija dizajna bila: „1. seksualni život, 2. navike spavanja, 3. kućni ljubimci, 4. baštovanstvo, 5. lična higijena, 6. zaštita od vremenskih nepogoda, 7. higijena u kući, 8. održavanje automobila, 9. kuhanje, 10. grijanje, 11. izlaganje suncu, 12. usluge – to su jedine motivacije prilikom izgradnje kuće. Proučavamo svakodnevnu rutinu svih koji žive u kući i to nam daje funkcionalni dijagram – funkcionalni giagram i ekonomski program su odlučujući principi projekta izgradnje.”

Ova iteracija Bauhausa je raspuštena 30. septembra 1932. godine.

BERLIN
Berlin je bio posljednja faza Bauhausa. Zbog rastućih pritisaka od strane nacista i smanjenja finansiranja, u to vrijeme posao je bio ograničen. Preseljenje u Berlin dogodilo se nakon zatvaranja Dessaua, a majstori i studenti Bauhausa ponovo su se okupili u oktobru 1932. u napuštenoj fabrici telefona. Do 11. aprila 1933. godine, međutim, prostorije su pretresene i zatvorene od strane policije.

Nastavno osoblje je raspustilo Bauhaus u julu 1933. Ali čak i nakon što se suočila sa trajnim zatvaranjem, uticaj i estetika škole su opstali, što je kulminiralo Bauhaus pokretom.

Stil Bauhausa

Stil Bauhausa je obično karakteriziran kao kombinacija pokreta umjetnosti i modernističkog zanata, što je vidljivo u naglasku na funkciji i „cilju da umjetnost vrati u kontakt sa svakodnevnim životom“. Dakle, tipični dizajn Bauhausa – bilo da se radi o slikarstvu, arhitekturi ili dizajnu interijera – ima malo ukrasa, a fokus je na uravnoteženim formama i apstraktnim oblicima.

Umjetnost Bauhausa

U umjetnosti, ovaj naglasak na funkciji vidljiv je u uravnoteženim kompozicijama apstraktnih slika Bauhausa kao što su Wassily Kandinsky i Paul Klee. Nesumnjivo inspirisane arhitekturom, slike obično prikazuju spojeve ravnih linija sa oblicima, a koji se preklapaju radi naglašavanja dimenzionalnosti.

Shutterstock

Osim slika, umjetnici su često proizvodili apstraktne skulpture, avangardne kolaže i modernističke postere sa odvažnom tipografijom i blokovima boja.

Bauhaus Arhitektura

Slično Bauhaus umjetnosti, arhitekturu u ovom stilu karakteriziraju harmonično uravnoteženi geometrijski oblici i naglasak na funkciji.

Sa otvorenim planovima i puno stakla, inspirisan je jednostavnim, ali uglađenim izgledom američkog pokreta za “arts and crafts” koji je popularizirao glavni arhitekta i pionir škole Prairie Frank Lloyd Wright.

Shutterstock

Nadalje, ovaj pokret moderne arhitekture uvelike je inspirirao izgled modernih domova iz sredine stoljeća, koji posuđuju čiste linije i funkcionalan dizajn zgrada Bauhausa.

Bauhaus dizajn enterijera

Bauhaus interijeri su poznati po svojoj jednostavnosti i otvorenosti. Ikonični namještaj koji je krasio ove prostore uvijek je bio vrlo namjeran.

Stolice je, na primjer, ponovo zamislio Marcel Breuer, koji je bio šef radionice za izradu ormara u Bauhausu u Desauu.

Želio je stvoriti minimalističke i masovno proizvedene komade koji su uglavnom napravljeni od metala. To je rezultiralo sklopivom, laganom stolicom Wassily – nazvanom po slikaru Wasiliju Kandinskom.

Shutterstock

Iako suptilan, tekstil je također igrao ulogu u dizajnu interijera Bauhausa. U stvari, studenti su učili teoriju boja kao i tkanje u tekstilnoj radionici. Njihovi komadi, kao i povremeno oslikavanje zidova, dali su malo lakoće inače industrijskim prostorijama.

Naslijeđe

Danas se Bauhaus često pripisuje kao katalizator moderne arhitekture i namještaja i kao važan utjecaj na slikarstvo i skulpturu sredinom 20. stoljeća.

Neke zgrade – uključujući Bauhaus Dessau, UNESCO-vu svjetsku baštinu – pretvorene su u turističke destinacije i muzeje, dok mnogi veliki muzeji moderne umjetnosti izlažu umjetnička djela Bauhausa u svoje stalne postavke i popularne izložbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!