Bh. muzičari na međunarodnoj manifestaciji u čast ubijenih aktivista Mijanmara

Kultura 29. jul 202212:24 > 13:16 0 komentara
Exit/Wikipedia

Gudački kvartet SA Sinfonietta i Kultur Shock nastupit će na dvosatnoj međunarodnoj YouTube Online manifestaciji organiziranoj u čast četvorici ubijenih mijanmarskih aktivista.

Ogorčeni hladnokrvnim ubistvom četvero prodemokratskih aktivista koje je počinila mijanmarska vojna hunta prije sedam dana, međunarodna grupa aktivista, naučnika, muzičara i pjevača udružila se sa mijanmarskim disidentima kako bi upriličila dvosatni YouTube događaj uživo, u subotu, 30. jula.

Manifestacija počinje u 14.30 sati prema lokalnom vremenu u Yangonu, a završava se u 16.30 sat.

Gudački kvartet SA Sinfonietta, koji predvodi profesorica Belma Alić sa Muzičke akademije u Sarajevo otvorit će manifestaciju sa djelom ‘Kameni spavač’, bosanskohercegovačkog kompozitora Vladimira Miloševića.

Kultur Shock, gipsy punk grupa sa sjedištem u Seattleu i korijenima sa prostora Jugoslavije, koju predvodi Sarajlija Srđan Jevđević, također su se priklonili međunardonoj mreži umjetnika i aktivista, video obraćanjem i pjesmom sa novog albuma Superevil u čast i djelu četvorice okrutno pogubljenih mijanmarskih aktivista.

Naši muzičari će binu dijeliti sa nekim od najpriznatijih imena sa međunarodne muzičke scene poput popularnog burmanskog pjevača i disidenta Mun Awnga koji će nastupit uživo iz svog rodnog kraja Kachin sa sjevera Mijanmara.

N1

Online manifestacija će se pridružiti i Pich Chakriya, renomirana izvođačica klasične kmerske muzike iz Kambodže.
Od međunarodnih govornika događaja ističu se i Saifuddin Abdullah, ministar vanjskih poslova Malezije, profesor emeritus James C. Scott, renomirani naučnik sa Yalea i izučavatelj svakodnevnog otpora, te Hishamuddin Rais, malezijski disident i veteran.

“Režim Mijanmara koji je prije samo šest godina izvršio sve teške zločine u međunarodnom pravu, uključujući i genocid nad nacionalnom manjinom Rohinja, već se pokazao sposobnim za hladnokrvno ubistvo naših kolega aktivista u ime zakona“, kazao je burmanski organizator manifestacije dr. Maung Zarni, ispred mreže naučnika i aktivista “Snaga obnove za jugoistočnu Aziju”.

Dodao je i da “ova subotnja manifestacija nije komemoracija na kojoj će se oplakivati ubijeni aktivisti, već je odavanje počasti njihovim životima i uzornoj žrtvi, te namjera da se globalno proslavi duh Mijanmara, snaga i izdržljivost otpora prema uzastopnim ubilačkim vojnim režimima.”

Privatni arhiv

Devet različitih izvođača i bendova, uključujući i hip-hop i klasičnu muziku, koji dolaze iz New Yorka, Sarajeva, Phnom Penha, Kuala Lumpura i sjevernog Mijanmara nastupat će u ime solidarnosti sa mijanmarskim pripadnicima pokreta otpora.
Pridružit će im se i mijanmarski pripadnici pokreta otpora: Moethee Zun, bivši predsjednik Demokratske fronte svih studenata iz Burme; Moe Thway, jedan od osnivača pokreta Generacijski val; Nay San Lwin, suosnivač Koalicije slobodnih Rohinja i Ma Khaing Zar Aung, predsjednica Saveza industrijskih radnika Mijanmara.

Online manifestaciju možete pratiti na ovom linku, 30. jula 2022 od 14.30.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!