Film o grupi Collegium Artisticum na festivalu u Parizu, Berlinu i Washingtonu

Kultura 30. maj 202315:43 0 komentara
BKC KS

Dokumentarni film "Boje i ritmovi nemira", autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festival (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu od 1. do 6. juna.

Riječ je o dvanaestom izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori odaberu filmski program iz petnaest zemlja Jugoistočne Evrope.

SEE Festival počeo je sa radom prije trinaest godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu, a prije tri godine u Washingtonu s ciljem da afirmira kinematografije Jugoistočne Evrope u svijetu.

BKC KS

Dokumentarni film “Boje i ritmovi nemira” rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941. u Sarajevu. Osnivači su: Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko sto članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar.

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC-u, a projekcijom na Sarajevo film festivalu započeo je i njegov festivalski život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!