Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

Kultura 25. dec 202315:48 0 komentara
Dušan Kecman

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu potpisala je Ugovor o punopravnom članstvu biblioteka u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH s Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom (NUB) BiH, čime je napravljen značajan korak ka uzajamnom obogaćivanju baza podataka u bibliotečkom sektoru.

Gazi Husrev-begova biblioteka, osnovana 8. januara 1537. godine u Sarajevu, predstavlja, ne samo kulturno blago BiH, već i jednu od najznačajnijih biblioteka te vrste na Balkanu tokom cijelog osmanskog perioda.

Svojim fondom od oko 100.000 svezaka knjiga, naslova časopisa i dokumenata na orijentalnim, bosanskom i brojnim evropskim jezicima, Gazi Husrev-begova biblioteka čuva dragocjenu baštinu i bogatstvo različitih kulturnih uticaja, saopćeno je iz ustanove.

Pristupanjem autonomnom bibliotečko-informativnom sistemu BiH zasnovanom na COBISS platformi (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), Gazi Husrev-begova biblioteka se pridružila velikoj porodici od 74 biblioteke u Virtualnoj biblioteci BiH i više od 1.478 biblioteka regiona.

Korak u digitalnu sferu

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić, zajedno s rukovoditeljicom Virtualne biblioteke BiH Azrom Smajić Gačević, potpisali su ugovor koji označava korak naprijed ka daljem razvoju bibliotečkog sektora u zemlji.

Ta saradnja, ne samo da obogaćuje kulturno naslijeđe regiona, već pruža i prostor za usavršavanje kadrova i unapređenje pristupa obrazovanju i informacijama.

Gazi Husrev-begova biblioteka, svojim ulaskom u COBISS.BH sistem, postaje nezaobilazno mjesto za sve one koji žele istraživati i učiti o bogatoj kulturnoj prošlosti BiH.

Ovaj korak u digitalnu sferu otvara nova vrata za očuvanje i promociju kulturne baštine, čineći je dostupnom sadašnjim i budućim generacijama, saopćeno je iz UBBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!