Hasković o Sidranu: Svijet je Avdinim odlaskom izgubio jedan cijeli univerzum

Kultura 25. mar 202411:17 0 komentara

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je 23. marta, u 80. godini života. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, da dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. O Sidranovom liku i djelu za Novi dan je govorio bosanskohercegovački glumac, Adnan Hasković.

Hasković je podsjetio na koji način se treba sjećati Abdulaha Sidrana, svjetskog velikana kojem bi, kako je kazao glumac, pozavidijeli mnogi svjetski pjesnici, pisci i filmski radnici.

“Tek u godinama koje dolaze, mi ćemo shvatiti značaj lika i djela Abdulaha Sidrana i težine njegove riječi. Abdulah Sidran je jedan svjetski velikan kojem bi svaki svjetski pjesnik pozavidio na njegovoj poeziji, kojem bi svaki filmski radnik pozavidio na njegovom opusu i svaki prozni pisac na njegovim djelima. Avdo je bio čovjek od riječi, ali one riječi koja odzvoni i one riječi kojom se tako malo kaže, a tako puno znači i zaista ja s Avdom kada sam god pričao, to je bio poseban susret i posebna jedna za mene blagodet. S tim čovjekom kad bi se sreo, morao si da razmisliš dobro par sati nakon toga šta je Avdo poručio uopšte. Tako da sjećat ćemo se njegove poezije, sjećat ćemo se filmova i odzvanjat će nam Avdine riječi. Kao što Avdo kaže u svojoj poemi ‘zašto tone Venecija, svemir je izgubio jedan cijeli svijet’. E tako je jedan dunjaluk odlaskom Avdinim izgubio jedan cijeli univerzum”, kazao je Hasković.

Dodao je da bh. društvo ima jednu ružnu osobinu, a to je da ne cijenimo dovoljno ljude od mudrosti kakav je bio i Abdulah Sidran.

“Ja se nadam da ćemo pokušati da mijenjamo i da ćemo popravljati sebe na način da ukazujemo više poštovanja ljudima od mudrosti, ljudima koji zaista imaju šta da kažu i da ne znači da ako su oni neposredni, skromni, prizemni i ako nam pristupaju kao nekom svom rođenom, ne znači da su oni manje vrijedni. Dakle, ja razumijem da su Abdulaha Sidrana svi doživljavali kao dijelo porodice, kao nekog starijeg amidžu, ali bez obzira na to – radilo se o jednom svjetskom čovjeku, velikanu”, rekao je glumac istaknuvši kako moramo naučiti da vrednujemo svoje više nego tuđe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!