Historijski događaj: Vatikan vraća Grčkoj skulpture iz Partenona

Kultura 08. mar 202314:53 0 komentara
Reuters/Screenshot

Vatikan je potpisao sporazum o vraćanju tri fragmenta skulptura koji su bili dio stalne zbirke Vatikanskih muzeja u posljednjih 200 godina.

Zvaničnici Svete Stolice su također naznačili rok za njihovu repatrijaciju krajem ovog mjeseca.

Ovaj potez bi mogao pojačati pritisak na Britanski muzej da vrati mermere Partenona u grčki posjed, nakon što su decenije prepucavanja s grčkim vlastima počele da pokazuju znakove da će rezultirati sporazumom, prenosi Art Newspaper.

Zvaničnici su potpisali restituciju 2.500 godina starih fragmenata — koji prikazuju glave konja, bradatog muškarca i dječaka — na posebnoj ceremoniji u Vatikanu kojoj su prisustvovale ličnosti uključujući Barbaru Jattu, direktoricu Vatikanski muzeja.

Reuters/Screenshot

Vatikan je ranije najavio planove za vraćanje skulptura u decembru, ubrzo nakon što se papa Franjo sastao s Ieronimom II – nadbiskupom Atine i Grčke, te poglavarom Grčke pravoslavne crkve – 2021. godine.

Fragmenti će biti definitivno prebačeni u Atinu 24. marta, a planirana je posebna ceremonija za njihovo primanje, naveli su zvaničnici.

Papamikroulis Emmanouil, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja u ime Jeronymosa II, rekao je da je restitucija označila “historijski događaj”, dodajući da se nada da će gest pape Franje “imitirati i drugi”. Također je sugerisao da se ovim potezom “djelimično kompenzuju” traume nastale zbog nepravde iz prošlosti.

Skulpture i frizovi koji su prethodno uklonjeni iz Partenona—nekadašnjeg bogato ukrašenog hrama na atinskoj Akropoli koji je izgradio Perikle između 447. i 432. godine prije Krista, trenutno su izloženi u muzejima uključujući Britanski muzej, Louvre i Muzej historije umjetnosti u Beču. Italija je postavila presedan za njihov povratak prošle godine, kada je Regionalni arheološki muzej Antonina Salinasa iz Palerma prenio u Atinu fragment na kojem se vidi stopalo boginje.

Debata o mermerima Partenona, trenutno izloženi u Britanskom muzeju, koji su poznati kao mermeri Elgina po britanskom ambasadoru koji ih je uklonio u 19. veku, intenzivirala se poslednjih mjeseci. Nakon prvobitno tajnih razgovora između Britanskog muzeja i grčkih zvaničnika, Jonathan Williams, zamjenik direktora muzeja, rekao je za The Sunday Times u augustu da “pozivamo na aktivno ‘Parthenonsko partnerstvo'”.
Prošlog mjeseca, George Osbourne, predsjednik Britanskog muzeja, nagovijestio je na BBC radiju da će mermere dijeliti i izlagati u Grčkoj i Velikoj Britaniji.

U govoru na ceremoniji potpisivanja, predstavnik Vatikana kardinal Vérgez izjavio je da će vraćanje mermera pomoći zemljama da izgrade čvršće veze.

“Ovaj gest ima za cilj da izgradi mostove bratstva i pokaže svijetu da put dijaloga i mira uvijek postoji, kao što se nadamo da će se dogoditi u tekućem sukobu u Ukrajini”, rekao je on u izjavi. “Papina umjetnička zbirka mora postati važna tačka kontakta između naroda, vjera i crkava, prevladavajući svaku prepreku.”

Restitucija pokazuje da “put dijaloga i mira uvijek postoji”, smatra predstavnik Svete Stolice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!