Izložba “Aprilski salon” objedinila 16 radova zeničkih umjetnika

Kultura 28. maj 202219:34 > 19:37 0 komentara

Kolektivna izložba "Zenički aprilski salon 2021/2022" u organizaciji Društva likovnih umjetnika Zenica, postavljena je u galeriji Collegium artisticum. Koncepciju potpisuje kustosica Sanela Nuhanović.

Spomenički prikazi današnjice – ljudi u kontejnerima, način su na koji se jedna od autorica predstavila na kolektivnoj izložbi “Zenički aprilski salon 2021/2022” godina.

“Mi smo se navikli da vidimo da čovjek koji je radio čitav život kopa po kontejneru da nađe nešto. To je taj neki prvi motiv, da se to ovjekovjeći, taj period, ovo vrijeme. Istovremeno su i smiješni ovako umanjeni, kao neke igračke i to je otprilike na tragu onoga što ja uvijek radim, neka tragedija i komedija koje se susreću”, kazala je umjetnica Lejla Ćehajić.

“Na Aprilskom salonu su izložena dva moja rada, jedan rad koji se zove “Treća smjena” i predstavlja objekat koji je načinjen od kuhinjskih krpa i na neki način simbolizira radnike i njihovu poziciju u trenutnom kapitalističkom sistemu. Drugi rad se zove autonomna pokrajina i sasstoji se iz više cjelina i moj je intimni i lični pokušaj da steknem autonomiju, slobodu”, pojasnila je umjetnica Adna Muslija.

Na pitanje šta motiviše umjetnike danas, koji su to razlozi zbog kojih stvaraju u društvu koje ne prepoznaje i ne cijeni njihov rad, kazali su da odgovor leži u ljubavi i potrebi.

“Jednostavno taj iskonski poriv za radom, za stvaranjem, ne zavisi od toga jeste li danas ručali ili niste, vi to jednostavno morate raditi. Ova prekrasna ovdje izložba zeničkih autora gdje sam ja pozvana kao gost je jedan pokazatelj da ustvari društvo koliko god bi trebalo da se odražava na umjetnost i koliko god se trudi da satare umjetnost, nikako ne može da uspije u tome”, navodi umjetnica Amra Zulfikarpašić.

Ovogodšnja izložba zeničkog likovnog kruga umjetnika objedinjuje radove ukupno 16 autora i autorica. “Aprilski salon” predstavlja godišnju smotru savremenog umjetničkog stvaralaštva-recentnih likovnih ostvarenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!