Izložba povodom Međunarodnog dana kulturne baštine u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo

Kultura 25. sep 202419:37 0 komentara

Povodom Međunarodnog dana kulturne baštine u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo održana je izložba. Predstavljeni su radovi učenika koji su učestvovali na radionicama "Mladi kao čuvari tradicije".

Izložba “Mladi kao čuvari tradicije” realizovana je u saradnji sa BH craftsom pod pokroviteljstvom UNDPa, a radovi su rađeni tehnikama suhog i mokrog filcanja.

“Različite su ideje i teme. Učenici su se vodili po svom nahođenju i ukusu. S obzirom na to na izložbi se mogu vidjeti torbe, slike, skulpture i likovi iz crtanih filmova”, rekla je direktorica Srednje umjetničke škole Sarajevo, Elma Alić Šobot.

Kroz radionicu učenici su imali priliku da uče osnovne tehnike filcanja vune koja predstavlja važan dio nematerijalnog naslijeđa naše države. Jedan od njih, Pavle Mićević, je izradio čak osam kreacija.

“Pravio sam dosta radova, a nastojao sam da budu raznovrsni. Znao sam da će svi praviti neku životinju jer je prirodno, ali sam želio da se moje razlikuju od drugih. Ako je to životinja, neka ne bude obična. Neka ima kačket, šešir”, kazao je Pavle.

Na izložbi su predstavljeni brojni radovi. Posebnu pažnju izaziva torba izrađena kombinacijom mokrog i suhog filcanja, a kreatorici, Ajši Đuzel, je ovo bilo prvo iskustvo:

“Radi se rukama i iglom. Iglom se povezuju mali detalji, a rukama se valja dok je mokro. Trebalo mi je dosta vremena da izradim torbu iz razloga što treba vremena da se osuši rad i da se naprave neke korekcije”.

Srednju školu primijenjenih umjetnosti već obilježava očuvanje tradicije kroz postojeće nastavne predmete.

“Čuvanje naše kulturne je jako važan zadatak, pogotovo nas mladih, ali ne smijemo se previše osvrtati na tradiciju da zanemarimo novo”, rekao je učenik Dino Vejsil Kečo.

Priredila: Amila Mrkonja

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!