Klanjana dženaza velikanu glume Harisu Burini

Kultura 07. jun 202417:13 1 komentar
Zenicablog

Nakon komemoracije Harisu Burini u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, iza džuma namaza klanjana je i dženaza ovom velikanu bh. glumišta. Na posljednji ispraćaj došlo je oko stotinjak građana što je zaista malo ukoliko se uzme u obzir uloga i značaj Burine i onoga što je on kroz svoj lik i djelo dao gradu i svojim sugrađanima.

Tih stotinjak građana je ispred Čaršijske džamije u Zenici klanjalo dženazu ovom zeničom glumcu koji je vječni smiraj našao na groblju Crkvica.

Dženazi su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, komšije iz kvarta, sugrađani kao i glumci iz Zenice i drugih bh. gradova poput Nermina Tulića, Adnana Haskovića, Marija Drmaća, kao i nekadašnji bh. reprezentativac Elvir Bolić također rođeni Zeničanin.

(VIDEO) Otišao je jedan od najpoznatijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije: Igrao uloge u “Otac na službenom putu”, “Audicija”, “Lud, zbunjen, normalan”

Vijence su položili članovi grupe Zabranjeno pušenje s kojima je Burina sarađivao na nekoliko projekata, kao i radne kolege i prijatelji.

Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog
Zenicablog

Primjetno je bilo da ni na komemoraciji kao ni na dženazi nije bio niko od predstavnika gradske, ali ni kantonalne vlasti iako je jasno koliko je svojim djelovanjem i stvaranjem Burić zadužio ovaj grad.

Komemoracija Harisu Burini prekinuta, pozvana hitna pomoć: “Dragi moj…”

Na današnjoj komemoraciji bilo je posebno emotivno kada su se Burićeve kolege prisjetile rada i druženja s njim kao i njegovog karaktera koji je, nesumnjivo, na sve njih ostavio snažan utisak s obzirom na to da su naveli da je živio i družio se na isti način kako je živio – srčano.

Naglasili su i da je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu, ali i neizbrisiv trag na glumačkoj sceni Bosne i Hercegovine, a o čemu govore njegove brojne uloge kako u pozorištu tako i u TV serijama i filmovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare