Kopča iz BiH na aukciji u centru Pariza: Nadmetanje počinje u ponedjeljak

Kultura 07. jul 202309:59 0 komentara
DROUT

Za tri dana u Parizu će se, u prestižnoj aukcijskoj kući Drouot, održati aukcija na kojoj će se naći rijedak primjerak posrebrene mesingane kopče za pojas za koju će se nadmetati ljudi iz cijelog svijeta. Ovaj umjetnički dragulj, koji je ukrašen lišćem i kartušama, potiče sa Balkana, iz Bosne, te se datira kao izvorno djelo s početka 20. stoljeća.

Očekuje se da će aukcija privući brojne kolekcionare i zaljubljenike u umjetnost, spremne na nadmetanje kako bi dodali ovaj izuzetan primjerak svojoj kolekciji.

Dimenzije kopče su impresivne:  visina od 19 cm i širina od 41 cm, čine je zaista neodoljivim artefaktom koji je vrijedno posjedovati.

Ova kopča odražava bogatu tradiciju i kulturno naslijeđe Balkana, sa svojim jedinstvenim dizajnom i izvrsnom izradom. Njeni detalji i ornamentika odražavaju vještinu i kreativnost majstora koji su je stvorili.

DROUT

Aukcijska kuća prodaje ovu kopču iz kolekcije etničkog nakita i početna procjena je 50 do 100 eura. To nije konačna cijena te se očekuje da će kupci nuditi mnogo više.

Najveći svjetski aukcijski centar

Aukcija će se održati u ponedjeljak, 10. jula, s početkom u 13:30 sati, u jednom od 15 prodajnih soba Hôtel Drouota, koji je smješten u samom srcu Pariza.

Drouot je najveći svjetski aukcijski centar i ključni igrač na tržištu umjetnosti još od 1852. godine. Sa više od 70 aukcijskih kuća, Drouot predstavlja sinonim za vrhunsku umjetnost i mjesto na kojem se kreira povijest prodaje umjetnina.

Grupa Drouot sastoji se od nekoliko podružnica i ima izuzetno značajan utjecaj na globalno tržište umjetnosti. Godišnje ponuda od 230.000 umjetničkih djela iz 21 glavne specijalnosti privlači oko 3.000 posjetilaca dnevno.

Uz svoju digitalnu platformu Drouot.com, grupa nudi mogućnost digitalne prodaje, uključujući aukcije uživo, aukcije samo na mreži i prodaju odmah. S gotovo 2 miliona artikala godišnje, koje nudi 600 aukcijskih kuća, Drouot je lider u industriji umjetničke trgovine.

Kopča iz BiH predstavlja pravu rijetkost i izvanrednu priliku za kolekcionare da se domognu autentičnog i jedinstvenog dijela balkanskog naslijeđa.

Ljepota, povijesna vrijednost i umjetnička izvrsnost garantiraju da će ova aukcija biti pravi spektakl.

Stoga, ljubitelji umjetnosti i kolekcionari iz cijelog svijeta ne bi smjeli propustiti priliku da prisustvuju ovoj nezaboravnoj aukcijskoj manifestaciji u Parizu koju mogu pratiti i online.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!