Krađe umjetnina: Kako zaštititi kulturno blago?

Kultura 21. mar 202218:17 0 komentara

Bosna i Hercegovina je potpisnica 16 različitih konvencija o zaštiti kuluturne baštine. Međutim, koliko je zaista zaštitila blago, pokazuje činjenica da su brojna umjetnička djela ukradena, a niko nije odgovarao za to. Inače, od ilegalne trgovine umjetninama finansira se organizovani kriminal i terorizam.

Prva baza nestalih umjetnina objavljena je prije pet godina i imala je 109 prijavljenih nestalih dijela, a sada ima 179 pa čak i nacionalna dobra.

“To su iz privatne kolekcije Mulavdić četiri umjetnička djela koja su proglašena nacionalnim dobrom i nalaze se sada na teritoriji Srbije”, kazao je Dženan Jusufović, Centar protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla.

Kako bi se zaštitili to blago, potrebno je na nivou države donijeti zakonsku regulativu o popisu fundusa kulturnog blaga u arhivima, formirati jedinstvenu bazu podataka, te oformiti specijaliziranu policiju. Misija OSCE-a u BiH daje svoj doprinos .

“Računarska oprema i oftverske licence koje ćemo ovom prilikom donirati, pomoći će da se ojačaju kapaciteti ovog centra i osigura sigurnost i interoperabilnost njihove baze podataka o nestalim umjetninama. Nadam se da će nadležne instuitcije BiH ali i pratneri iz građanskog društva, još bliže sarađivati i raditi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima”, kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

“Radi se o vrijednoj donaciji koja će nama u operativnom i tehničkom smislu dosta olakšati posao, najviše što se u posljednje vrijeme potencira na dopuni, odnosno, izradi baze podataka nestalih umjetnina”, kazao je Senad Begović, Centar protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla.

Saznanja o ukradenim umjetninama su često neredovna, neprecizna i nepotpuna, a arhivi, biblioteke, galerije,muzeji, nestanak predmeta uglavnom primjete tokom inventure. Kantonalno tužilaštvo Tuzla podiglo je 15 optužnica zbog ilegalne trgovine umjetninama ali sudski epilog nije poznat.

“Naš cilj je da, kada bude formirana specijalizirana policijska jedinica, baza na nacionalnim nivou, da sav materijal koji Centar prikupi, ustupi državi”, dodaje Jusufović.

Osim krađe umjetnina, u BiH se vrši nezakonito iskopavanje arheoloških lokalitata, poput Malog i Velikog Hana, pa se tako u različitim dijelovima svijeta nalazi srednjovjekovno pokretno kulturno nasljeđe BiH. Kao ni za ostalo, ni za to niko nije odgovorao .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!