Kurt o potezu Vlade KS za SARTR: Podsjećaju na naciste koji su spaljivali knjige

Kultura 26. maj 202217:39 > 17:541 komentar
Izvor: N1

Skupština Kantona Sarajevo je na posljednoj sjednici dala saglasnost na programe rada i finansijske planove za ovu godinu, svih javnih ustanova iz oblasti kulture. Prihvaćeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2021. godinu javnih ustanova Narodno pozorište, MES - Međunarodni teatarski festival-Scena MESS, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Collegium artisticum, Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, Biblioteka Sarajeva, Muzej 'Alija Izetbegović' i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, dok izvještaji ustanova Sarajevski ratni teatar - SARTR, Kamerni teatar 55, Muzej Sarajeva i Historijski arhiv nisu dobili podršku većine zastupnika u Skupštini.

Na društvenim mrežama oglasili su se neki od kulturnih radnika ističući nezadovoljstvo radom i postupcima vlasti, a informaciju više zatražili smo od Aleša Kurta, direktora SARTR-a. Kurt za N1 ističe kako nisu dobili bilo kakvu obavijest od nadležnih niti obrazloženje.

“Ovdje se radi o zloupotrebi vlasti u cilju političke odmazde iz nekih privatnih razloga. Kako je ministar Avdić to formulirao: ‘Legitimna volja demokratski izabrane većine’. Ta volja je predstavljena kroz tačno osam osoba koja su glasala za obaranje našeg izvještaja. To je pokušaj rušenja integriteta jednog od najznačajnijih teatara u BiH i van nje. SARTR predstavlja kao teatar puno više nego što ta lica uopće mogu pojmiti. O nama se može puno toga reći, a o agresiji na SARTR će se još govoriti. Svakako obilježavamo 30 godina kulturnog otpora fašizmu i agresiji, i taj otpor se neće zaustaviti neprihvatanjem nekog izvještaja”, naveo je Kurt za N1.

Smatra da te osobe nisu kompetentne i obrazovane da mogu da ocjenjuju rad SARTR-a.

“Većinu njih nikada nisam vidio u teatru, niti na bilo kom drugom kulturnom događaju. Trebalo bi napraviti test šta su ti ljudi u životu (računajući i osnovnu školu) pročitali, gledali, ili slušali. Rezultati bi bili groteskni. Moram priznati da me podsjećaju pomalo na naciste koji su spaljivali knjige, a da nijednu od njih nisu pročitali. Ovi ne moraju spaljivati, imaju administrativna sredstva, ruke za glasanje (koje povremeno prodaju ili kupuju), i volju. Pokušati napasti integritet Sarajevskog ratnog teatra koji upravo obilježava 30 godina nevjerovatnog postojanja, i blatiti ugled institucije i svih nas koji smo radili da ona bude danas ono što jeste, je u najmanju ruku bolesno”, poručio je Kurt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar