Međunarodna likovna kolonija Breške kod Tuzle: Mladi nose energiju i živost

Kultura 24. jun 202119:08 0 komentara

Umjetnici iz cijele BiH ovih dana učestvuju na 22. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške kod Tuzle. Osim što stvaraju različita djela u prirodnom okruženju, podsjećaju i na težak položaj umjetnika u BiH.

Likovne kolonije dobra su prilika mladim umjetnicima da se predstave i javnosti i starijim kolegama te pokažu svoju kreativnost ili na platnu ili na različitim materijalima.

Prenosti kolonije

“Stilizirana ljudska figura napravljena od žice. Inače, radim figure u razim materijalima.Sada trenutno pokušavam složit kompoziciju, a tema bi trebala biti ekološka”, rekla je Kristina Livančić iz Viteza.

“I ti stari sa iskustvo nešto nose sa sobom, a mladi nose energiju i živost. To se super može posložiti i to je jedna od prednosti kolonija”, kazao je Mehmed Klepo iz Visokog.

Zbog pandemije, umjetnicima je nedostajalo druženje, zajednički rad i razmjena iskustava jer su svi bili ograničeni na svoja četiri zida.

“Trudila sam se. Čovjeku treba i volje i inspiracije u svemu što se dešava oko nas i da se posvetiš nekom umjetničkom stvaralaštvu. Svi smo se trudili crpiti neku novu vrstu inspiracije“, kazala je Rebeka Abdagić iz Sarajeva.

“Jako dobra i organizovana kolonija. Napredak to stvarno radi profesionalno. Svi su akademski umjetnici. Nema nekog amaterizma što je dobro. Kada ljudi imaju dobar start u smislu struke, onda je i bolja atmosfera”, istaknuo je Davor Paponja iz Banjaluke.

Umjetnici ističu da je teško opstati zbog neuređenosti sistema.

“Situacija je loša kao i u svim segmentima društva. Tu nedostaje dosta sistemske, državne, ozbiljne kulturne politike dugoročne. Ne na nivou ovo ljeto, ono ljeto već u smislu u narednih 50 godina”,  kazao je Paponja.

Problem je što je država odzgo sve srezala, mišljenja je Mehmed Klepo iz Visokog.

“Institucije, udruženja, a pojedinac lada ostane sam, kako da se snađe. Mi stariji što smo ranije stekli nekog iskustva, učvrstili smo se”, dodao je.

Mladi umjetnici

A i mlađi i stariji umjetnici najbolje predstavljaju jednu zemlju u svijetu.

“Sve je lošiji položaj umjetnika, naročito što se tiče podrške ministartsva koja bi trebala nas umjentike promovisati jer mi promovišemo našu državu. Mislim da umjetnost i kultura najviše mogu predstaviti jednu državu vani”, navela je Rebeka Abdagić iz Sarajeva.

Svi ovi umjetnici ostavit će svoje radove domaćinima.

“Mi imamo oko 700 umjetničkih djela u fundusu HKD Napredak, odnosno, grada Tuzle. Mislim da niti jedna galerija, niti jedan muzej u BiH nema ovako vrijednih umjetničkih djela. I to je jedan zalog za budućnost”, rekla je Maja Nikolić iz HKD Napredak Tuzla.

Dio ovih umjetnina se proda pa se njime stipendiraju nadareni studenti i đaci. Okruženi stoljetnim lipama i crkvom, mnogi su slikali ovdje, a mnogi će tek doći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!